El grup municipal socialista de Girona va mostrar ahir la seva preocupació per un possible modificació urbanística del Barri Vell i del Mercadal. Ho va fer arran del canvi de les 25 pilones del carrer Eximenis. La portaveu del PSC, Pia Bosch, i el regidor Ramon Ceide, temen que aquestes modificacions siguin només l'inici d'un seguit de canvis al model d'urbanisme comercial que "ha estat un èxit al llarg dels últims anys".

Les brigades estan canviant aquests dies les pilones amb fanal que hi ha al carrer Eiximenis per unes pilones simples i les està recol·locant a vuitanta centímetres, eixamplant el pas dels vehicles i reduint el pas per als vianants.

Bosch va alertar del malestar d'alguns veïns perquè no se'ls havia consultat els canvis i va apuntar que amb aquesta acció s'està trencant "un model que donava homogeneïtat, unitat, qualitat i singularitat a aquest sector del Barri Vell". En aquest sentit, la cap de l'oposició va recordar que el model urbanístic del Barri Vell i el Mercadal ha guanyat diversos premis i que hi ha hagut representants d'altres municipis que han visitat la ciutat per agafar-lo d'exemple.

Una gran festa fa 15 anys

El regidor Ramon Ceide, va portar un exemplar del Diari de Girona del 30 de novembre de 1997 on s'explicava la gran festa que va viure el sector amb la finalització de les obres del carrer Eiximenis. En quest sentit, va recordar que aquella reforma es va fer amb el consens veïnal. El PSC també va aprofitar per posar en qüestió l'estat actual del Barri Vell. "S'ha relaxat la pressió perquè l'activitat privada no envaeixi l'espai públic amb elements que poden molestar els vianant i els veïns, com ara més punts de publicitat i més terrasses", va indicar Pia bosch. També va assegurar que el servei de neteja pública "ha empitjorat" i que "s'han relaxat els controls per evitar l'augment del trànsit rodat pels carrers del nucli històric de la ciutat".

Zona d'accidents

L'equip de govern es va referir a les crítiques de Pia Bosch referents a les modificacions al carrer Eiximenis. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, va explicar que els canvis s'han fet en base a un informe municipal que alertava que en aquell punt hi ha hagut molts accidents a conseqüència de les pilones. El representant del govern convergent va indicar que, fins i tot, hi ha hagut reclamacions per danys. Tant de vianants com de vehicles.

Per exemple, va exposar que quan una furgoneta s'atura en una zona senyalitzada com a càrrega i descàrrega, obstaculitza el pas d'altres vehicles si són una mica amples. Per això s'ha decidit donar de més espais als vehicles. Pel que fa al canvi de model de pilones, va argumentar que s'havia decidit després de parlar amb els dos centres d'ensenyament que hi ha a prop pel risc que suposa pels infants. Ribas també assenyalar que els caputxons de les pilones s'han guardat ja que s'ha detectat que no hi ha recanvis si es fan malbé les que hi ha a altres carrers del Mercadal.