Els diputats Carles Puigdemont i Elena Ribera, en representació del grup municipal de CiU, van anunciar ahir que presentaran una bateria de preguntes a la consellera de Justícia, Montserrat Tura, per conèixer els motius del retard en la construcció de nova Audiència, a l'antiga plaça de toros. Els dos polítics nacionalistes van manifestar la seva preocupació per la pròrroga de sis mesos concedida per l'Ajuntament, a instàncies de la Generalitat, a la llicència d'inici de les obres.

La demora, "inexplicable", segons Puigdemont, es produeix un mes després que la consellera anunciés que els treballs començarien a finals de maig. "Aquesta insòlita petició farà que les obres comencin molt probablement a finals del 2009 o principi del 2010, crea un perjudici i incertesa sobre el cost final de les obres -des de la licitació fins avui ja s'ha incrementat de 23 milions d'euros a gairebé 30- i el conveni amb la casa Pastor. A part, trenca tots els calendaris, pressupostos i un compromís amb l'eficiència de l'administració de Justícia".

Puigdemont, a més, va dir que la concessió d'aquesta pròrroga ve condicionada que no s'ampliï el termini fixat en la llicència urbanística per a la seva finalització, de manera que s'estranya "com un projecte de 30 milions d'euros pot acabar-se en sis mesos més o sis mesos menys de marge".

Per la seva banda, Ribera, que va demanar a la consellera que "ja que no sap escoltar els operadors judicials, almenys que actuï", creu que aquesta mala gestió s'ha traduït en un increment de retards i concentracions als jutjats gironins. Com a mostra, la diputada va donar algunes xifres -els jutjats de primera instància de la capital superen el mòdul en 86 punts de mitjana, incloent-hi el jutjat mercantil, mentre que els jutjats d'instrucció els superen en judicis de faltes en un 136% de mitjana- que avalen "la necessitat imperiosa d'un nou edifici per afrontar alguns problemes endèmics que arrossega la Justícia, com són la sobrecàrrega de feina i la falta de plantilla".