Entrevista | ROGER LLEIXÀ Fotògraf

«‘Panteras’ és fascinant, una aventura molt real»

El fotògraf empordanès Roger Lleixà s'uneix als també fotògrafs Andoni i Unai Canela, pare i fill, per crear un projecte, 'Panteras', que s'ha estrenat en format de sèrie televisiva a la 2 de TVE. La cita és cada diumenge a les 9 del vespre.

El fotògraf empordanès Roger Lleixà ha estat partícip d’un viatge pel món en busca dels vuit grans felins que viuen en llibertat. | DÚNIA RIERA

El fotògraf empordanès Roger Lleixà ha estat partícip d’un viatge pel món en busca dels vuit grans felins que viuen en llibertat. | DÚNIA RIERA / SÒNIA FUENTES

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

En una col·laboració que captura l’ànima salvatge de la natura, Roger Lleixà, fotògraf i videògraf, s’uneix a Andoni Canela, mestre de la fotografia de naturalesa i cineasta per dur a terme un projecte titànic: un viatge a través del món a la recerca dels grans felins que queden en llibertat. Panteras, la sèri, dirigida per Andoni Canela i produïda per Wanda Films ja s’ha estrenat a La 2 de TVE. Consta de vuit capítols monogràfics, cadascun dedicat a una espècie diferent de gran felí: el puma, el jaguar, el lleó, el guepard, el tigre, el lleopard, la pantera de les neus i el linx ibèric. Andoni i Unai Canela, pare i fill, han documentat la vida de la fauna salvatge de tot el planeta i Roger Lleixà ha fet una edició meticulosa de les imatges. El resultat és una narrativa coherent i apassionant, mantenint l’equilibri entre entreteniment i divulgació.

A través de diversos continents, Canela, acompanyat pel seu fill Unai, visita els santuaris naturals amb major biodiversitat del planeta. Realitzen una dotzena de viatges en una aventura sense precedents. Pare i fill segueixen al jaguar a Mato Grosso, al guepard en el Kalahari, al tigre a Rajasthan, al puma a la Patagònia, al lleopard a Sri Lanka, al linx ibèric en Sierra Morena o al lleó en Masai Mara. La travessia culmina en el sostre del món, al Tibet i l’Himàlaia, on Andoni i Unai tracten de trobar al llegendari lleopard de les neus.

Lleixà, actualment especialitzat en fotografia gastronòmica, va decidir en aquesta ocasió canviar els fogons i les cuines dels restaurants per submergir-se en una aventura fascinant: «Perdre’m al Serenguetti o pel mig del Tibet a través de les imatges m’ha resultat una vivència espectacular». Estava previst que Lleixà s’incorporés a alguna de les expedicions, però amb la pandèmia pel mig, finalment no va ser així.

La col·laboració entre Lleixà i Canela va sorgir de la seva experiència prèvia treballant junts en el documental El viaje de Unai, on Canela narrava la història del seu fill Unai, que quan tenia deu anys, es va embarcar amb tota la família en un viatge extraordinari al voltant del món. Aquesta connexió va ser essencial per dur a terme ara aquest nou projecte. «Hem seguit el mateix procediment: l’Andoni em porta material, el transformo, el preparo i comencem a muntar, ell com a director i jo com a editor, per anar creant històries». Amb tot aquest contingut han narrat una aventura, buscant molta realitat. «No anem a buscar un producte sensacionalista sinó que sempre volem donar un valor informatiu. Veiem coses cent per cent reals, imatges que si no tens la perseverança i l’experiència de l’Andoni, són molt difícils d’aconseguir com ara pumes o linxs amb cries i aquesta part em fascina». Panteras transporta el públic a un món en què la bellesa i la crueltat de la natura s’uneixen en una lluita per la supervivència. La sèrie, amb els grans felins com a protagonistes, convida sota la voluntat dels creadors a admirar i respectar aquests animals majestuosos i a reflexionar sobre el nostre paper en la conservació del seu hàbitat.

A mesura que pare i fill recorren continents, són espectadors d’una vivència emocionant i educativa, que captura la vida i el comportament d’aquestes criatures increïbles. El resultat de llargues jornades de treball que s’han dilatat en el temps «és una sèrie espectacular: no anem a competir amb grans formats. El nostre producte és per a un públic molt concret, però jo no el definiria com un documental de natura, sinó que és una aventura amb natura, amb ritme, molt entretingut: passen coses, es veuen Andoni i Unai com mengen, dormen, interactuen amb l’entorn. Hi ha moltes caminades, paisatges, animals i un contingut informatiu que no arriba a ser feixuc, el que demostra que els documentals de naturalesa poden ser entretinguts».

No és el primer cop que Roger Lleixà (1982) a través de la seva càmera explora i retrata el món. Va començar estudiant Història i va acabar dedicant-se a la fotografia periodística. Després d’una dècada, col·laborant en mitjans com El Setmanari Empordà o el Diari de Girona, entre altres, va optar pel documentalisme. Actualment, el vídeo i la gastronomia a través de l’empresa Vianda.cat centren els seus interessos.

Entremig, l’any 2007 Roger Lleixà inicia a Bòsnia una sèrie de viatges fotogràfics i ha col·laborat amb algunes ONG’s documentant programes d’ajuda a comunitats i persones necessitades, com les Mares de Srebrenica a la República Srpska o els nens orfes en llars d’acollida a Cambodja.

Projectes com Panteras «són coses que t’arriben. A mi la natura m’encanta i, encara que sigui a través de la pantalla d’ordinador, m’entusiasma muntar la història, les imatges que han gravat l’Andoni i el seu fill. He gaudit molt i és un goig poder-te guanyar la vida treballant en coses que t’agraden. Aquest és l’objectiu que sempre m’he marcat i per sort ho estic aconseguint».