El Centre d'Activitats de Roses (CAR) ha presentat enguany una programació per a la joventut, famílies i educadors amb un accent molt més feminista. La regidora, Verónica Medina, explica que «incloem la mirada feminista de manera transversal a les activitats que oferim, però també hi ha activitats per treballar-ho».
Anna Amer, tècnica de Joventut, admet que «el CAR era un espai força masculinitzat», i en entrar ella a l'equip d'educadors «els joves van ampliar els seus referents i això va reforçar la figura de la dona».
La modificació de l'espai físic del CAR també va provocar un canvi global del centre. Els professionals de joventut van rebre una formació específica en perspectiva de gènere «de com havien de ser els equipaments juvenils per donar confort i seguretat, i perquè totes les diversitats sexuals hi fossin representades», i tot l'equip educatiu «ha estat treballant a posar límits a conductes o actituds masclistes de rebuig cap a la diversitat sexual i, en concret, cap a les noies».
El sector juvenil de Roses està enmig de la redacció del Pla local de joventut (PLJ), un procés participatiu obert a la joventut, i que representa un espai on detecten i comuniquen necessitats que després són recollides «i hi donem resposta», afirma Amer. El mateix PLJ treballa en un procés de diagnosi per abordar la violència masclista en l'àmbit de l'oci nocturn, i en aquest sector també s'ha fet un treball amb el personal tècnic, polítics i joves.
D'aquesta manera, a través de les aportacions del jovent i de l'equip d'educadors, amb sensibilitat per la permanent formació que reben, tot incorporant la mirada feminista, proposen les activitats, tallers i cursos des d'un altre punt de vista. «També mirem qui desenvoluparà l'activitat i quin material utilitzarà».
No només el CAR s'ha capbussat de ple en treballar amb una mirada feminista. Aquesta és una aposta del municipi, que ja es troba adherit al servei comarcal de la prevenció de les violències masclistes en l'àmbit de la joventut i «alguns centres hi treballen a través d'altres administracions, xerrades dels Mossos o de serveis socials», explica la tècnica «per exemple, el Centre Escola Empordà treballa el Repensem el gènere, de la Generalitat de Catalunya».