Aquesta setmana, coincidint amb l’aniversari del cop d’estat contra el Govern de la Segona República, el Memorial Democràtic del Departament de Justícia ha inaugurat l’exposició Víctimes (1936 - 1945). Es tracta d’una mostra comissariada per l’historiador i cartògraf Jordi Barra que, a partir de la cartografia històrica i de diversos objectes relacionats amb la Guerra Civil, transforma el gran nombre de víctimes en històries particulars, amb noms i cognoms. Paral·lelament, el Memorial Democràtic també ha inaugurat una exposició de petit format que commemora el 80è aniversari dels bombardejos italians sobre Catalunya, amb indrets especialment castigats, com l'Alt Empordà i, sobretot, Figueres.

La primera exposició convida a reflexionar sobre la dimensió, l’abast i la diversitat de significats dels mots “víctima”, “resistència” i “resiliència”. En el seu conjunt, esdevé, a la vegada, una galeria i un atles de les víctimes. Un recorregut entre un seguit d’objectes i grans mapes que mostren les conseqüències de la Guerra Civil i, per extensió, de tots els conflictes bèl·lics.

La mostra aborda els morts, la vida a la rereguarda, la persecució religiosa, la destrucció del patrimoni, els ferits, els bombardejos, els refugiats, els camps de concentració, l’exili, la repressió judicial i les fosses; però també posa èmfasi en la solidaritat, com ara les organitzacions d’ajuda, la salvació del patrimoni, la defensa passiva, l’assistència sanitària o les persones que van salvar vides.

10 maneres d’interpretar les víctimes del conflicte

Víctimes (1936-1945) s’estructura en 10 àmbits diferents. La mostra interpreta les víctimes del conflicte des del punt de vista del territori, els morts, la rereguarda política i religiosa, els ferits, els bombardejos, els refugiats, els camps de concentració, l’exili, la repressió judicial i els desapareguts, sovint enterrats a les fosses comunes.

Aquesta exposició es podrà visitar a la seu del Memorial Democràtic fins al 28 de febrer.

“Martellamento diluito nel tempo”, amb imatges inèdites sobre els bombardejos italians

Paral·lelament, el Memorial Democràtic també ha inaugurat una exposició de petit format que commemora el 80è aniversari dels bombardejos italians. La mostra inclou imatges inèdites captades expressament per les tropes italianes amb la intenció de documentar i estudiar l’efecte dels explosius. Es tracta d’unes fotografies adquirides recentment pel Departament de Cultura.

Per altra banda, el fotògraf Tino Soriano s’ha encarregat de fotografiar diversos testimonis que van ser víctimes d’aquells bombardejos, com la figuerenca Lluïsa Padrosa, vídua del músic i compositor Agapit Torrent. Tots ells són veïns de les ciutats bombardejades i fotografiades per l’aviació italiana. Els seus retrats i les seves mirades són la millor mostra per contrarestar la fredor de les fotografies militars italianes.

Aquesta exposició es podrà visitar fins al 24 de setembre de 2018.