L´església de Santa Maria de La Jonquera ha acollit la cerimònia de comiat de l´escriptor Francesc d´Assís Picas i Pons, qui morí divendres a 96 anys. Picas va néixer a l´Ametlla de Merola (Berguedà) l´any 1921 però la seva trajectòria professional i personal ha estat lligada, durant bona part de la seva vida, a l´Alt Empordà. Com a transitari de duanes, fundà i dirigí l´empresa Picas Via Europa (PIVESA). Des de ben jove, també conreà la seva afició per la literatura i el periodisme. Va ser autor de més d´una vintena d´obres de teatre, prosa i poesia.

A partir de les seves profundes creences personals, s´especialitzà en la recerca i divulgació de la persecució religiosa ocorreguda durant la Guerra civil. Tanmateix, també va destacar en la creació d´obres teatrals, entre les quals destaca La Flor de Nadal, una de les versions de referència dels pastorets nadalencs. La representació de l´Ametlla de Merola, el seu poble natal, va ser mereixedora de la Creu de Sant Jordi el 2007.

Entre les seves obres, cal esmentar Mossèn Jacint Verdaguer poeta de Maria i de la fe del poble català; Història de la indústria tèxtil dels segles XIX i XX; Vuit dies en família (premi Molins de Rei); La família de Simó-Pere i de la comèdia musical Els Bandolers de Cantallops. També ha escrit rondalles, la lletra de sardanes i la de l´havanera pacifista L´Avi Quim no va anar a Cuba.

Com a articulista de premsa, col·laborà amb diverses publicacions, entre elles el Setmanari de l´Alt EMPORDÀ, Hora Nova i Vida Cristiana.