27 de setembre de 2016
27.09.2016
40 Años
40 Años

17 propostes permetran conèixer els jaciments ibers combinant-los amb experiències turístiques

S'han creat també guies sobre els pobles ibers que van viure al país per difondre la informació de manera lúdica

27.09.2016 | 16:36
El jaciment del Puig Castellar.

Conèixer els jaciments i els equipaments patrimonials que mostren la civilització ibera que es va desenvolupar a Catalunya entre els segles VI i I aC serà a partir d'ara més fàcil gràcies a la posada en marxa de 17 experiències turístic-cultural i una col·lecció de guies de visita. En primer lloc, s'han creat disset productes turístics que combinen les visites al patrimoni arqueològic amb experiències turístiques relacionades amb el món literari, gastronòmic i natural. Els productes es presenten com a rutes d'un a tres dies de durada i es poden realitzar en família, en parella, sol o en grup. Les rutes contemplen diversos jaciments d'Osona, Girona, Lleida, el Bages, el Penedès, la Cerdanya, les Terres de l'Ebre i l'àmbit metropolità de Barcelona. D'altra banda, la primavera del 2017 també es publicarà una col·lecció de guies dels pobles ibers que difonen el coneixement d'una manera més lúdica.

El nou impuls a la Ruta dels Ibers, impulsada el 1997, s'ha presentat aquest dimarts des del jaciment de Puig de Castellar de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). El projecte s'emmarca en les accions sobre el territori que impulsen el Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i busca principalment impulsar el coneixement del patrimoni ibèric català en un moment d'expansió de la ruta, amb la incorporació els darrers anys de nous jaciments.

La proposta rep el nom 'Escapa't a la Ruta dels Ibers!' i consisteix en disset productes turístics que volen acostar el patrimoni arqueològic, dinamitzar l'activitat econòmica del territori, actuar com a generador de recursos fora de les zones turístiques convencionals i dinamitzar els centres arqueològics. El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, ha explicat que amb això es vol "canviar la percepció" que es té dels jaciments ibers aconseguint atraure més públic i fer-ho de manera continuada.

Ha afegit que són propostes que es dirigeixen a un sector a partir dels 20 anys, que tingui un interès per conèixer aquest passat arqueològic i que ho vulgui fer gaudint de dos o tres dies d'activitats. Ha afirmat també que els paquets incorporen pernoctacions en llocs singulars com pot ser una casa de pagès o un equipament rural.

Algunes de les propostes són la descoberta dels jaciments ibèrics El Turó del Montgròs (El Brull), El Casol de Puigcastellet (Folgueroles) i L'Esquerda (Roda de Ter) a Osona amb globus aeroestàtic; la ciutat ibèrica d'Ullastret o els jaciments de la Costa Brava a Girona a través del camí de Ronda; un recorregut per les terres on es produeix vi i la DO Costers del Segre passejant per la fortalesa ibèrica d'Arbeca (Les Garrigues); una sortida en caiac amb visites als jaciments de La Ciutadella de Calafell (Baix Penedès) i Darró (Vilanova i la Geltrú) o fer esquí i raquetes visitants els jaciments de la Cerdanya, entre d'altres.

Guies dels pobles

Un altre dels elements en l'estratègia d'impuls de la Ruta dels Ibers són les guies dels pobles ibers en la que han participat diversos periodistes. Aquestes publicacions tenen per objectiu difondre la informació que ha atorgat la recerca arqueològica dels darrers anys i que ha permès aprofundir en diversos aspectes de la cultura ibera com l'organització social, econòmica i els rituals religiosos, entre d'altres.

Cada guia està dedicada a un poblat i també incorpora informació sobre el material extret de les excavacions que es conserva en els jaciments i equipaments culturals del territori. Rueda ha dit que a través d'aquestes guies es vol donar la informació amb un llenguatge més lúdic que permeti arribar més fàcilment als lectors. Amb aquesta guia, el visitant podrà obtenir informació complementària a la seva visita.

16è Cap de Setmana Ibèric

La presentació d'aquests nous productes s'ha fet en la setmana en que tindrà lloc el 16è Cap de Setmana Ibèric, l'1 i 2 d'octubre. Enguany s'ha triat l'eslògan 'Avui hi ha mercat. El comerç fa 2.300 anys sota el que s'han organitzat més d'un centenar d'activitats ludicoculturals en 23 centres patrimonials per apropar la cultura ibera. Es faran per exemple reconstruccions històriques, tallers d'experimentació, visites guiades i teatralitzades, exposicions, tasts de menjar i beguda ibèrica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook