El conseller de l'Interior, Jordi Jané, ha presentat quest divendres a Lleida el mapa de cobertura que es pot consultar al web de la Generalitat, destinat als excursionistes que vulguin saber els llocs del seu recorregut on no hi ha cobertura de mòbil i quin són els punts més pròxims on s'hi que n'hi ha, en cas que hi hagi una emergència i calgui trucar al 112. A Catalunya, un 13% del territori no té cobertura. Per aquest motiu, el departament d'Interior, amb la col·laboració de la Federació d'Excursionistes de Catalunya ha col·locat des del 2012 194 pals de cobertura, principalment en zones de Barcelona i Girona, que senyalitzen el punt on hi ha cobertura. A més, cada pal té un codi que permet a emergències localitzar el punt exacte. Està previst que les pròximes setmanes es col·loquin 200 pals més a Osona i els pròxims mesos les Terres de l'Ebre. A Lleida encara no hi ha cap pal de cobertura però està previst a l'abril signar un conveni de col·laboració per començar a instal·lar pals de cobertura al Parc Natural de l'Alt Pirineu, al del Cadí Moixeró i a Aigüestortes.

El conseller d'Interior, Jordi Jané; el director del CAT112, Federic Adan, i el president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino, han presentat aquest divendres a Lleida el web on es pot consultar un mapa amb les zones de muntanya des d'on es pot contactar el telèfon d'emergències 112, així com la cobertura mòbil que hi ha a tot Catalunya.

Aquesta nova eina, que es pot consultar a http://112.gencat.cat/ca/que-fem/pals-de-cobertura, neix del treball conjunt que duen a terme el departament d'Interior a través del CAT112, la FEEC i altres entitats, mitjançant el conveni de col·laboració signat entre el departament d'Interior i la FECC el 2012. Entre altres, el conveni preveu instal·lar senyals que indiquin els punts des dels quals hi ha cobertura per trucar al telèfon d'emergències 112 al llarg dels 11.000 quilòmetres de senders de Catalunya i també dels refugis de la FEEC.

Jané ha destacat que "tot el que fem al departament, aplicacions i innovació tecnològica, ho fem per ajudar a les persones, es tracta de donar noves eines perquè els sigui més fàcil demanar ajuda si es troben en una emergència". D´altra banda el conseller ha explicat que "amb el lliurament de les identificacions als refugis aportem seguretat a les persones que els visitaran". En concret s'han identificat 30 del centenar de refugis de Catalunya. El director del CAT112 ha convidat altres refugis, associacions o entitats a adherir-se a la iniciativa.

A Catalunya, en un 15% del territori no hi ha cobertura de telefonia mòbil de cap mena. Per trucar al telèfon d'emergències 112 des d'un telèfon mòbil, cal que al lloc on ens trobem hi hagi cobertura d'alguna companyia, encara que no sigui la que tenim contractada, si no, no és possible trucar al 112.

Per facilitar al ciutadà aquesta informació, el CAT112, ha posat a la seva disposició un mapa on poder consultar la ubicació dels pals de senyalització que indiquen zones de cobertura per poder trucar al telèfon 112 en cas d´emergència a les zones on, en general, no n'hi ha. En aquest mateix mapa es poden consultar els refugis de muntanya des dels quals es pot contactar amb el 112, ja sigui perquè disposen de cobertura o bé perquè el guarda disposa d'un telèfon via satèl·lit. Als refugis amb cobertura hi ha una placa amb un número de matrícula i indicant aquest número a l'operador del CAT112 aquest sabrà on es troba exactament la persona que truca.

A Catalunya, la major part de les zones sense cobertura mòbil de cap mena són d'alta muntanya o rurals remotes. Malgrat això, el CAT112 fa anys que senyalitza els punts on sí que hi ha cobertura a les rutes de senderisme que transcorren per aquestes zones en les quals, en general, no hi ha cobertura. Els pals serveixen per saber que en aquella petita zona sí que hi ha cobertura. D'aquesta manera, si un grup d'excursionistes pateixen o són testimonis d'una emergència en un d'aquests recorreguts, poden desplaçar-se fins a l'últim pal senyalitzador que han passat per alertar els operadors del telèfon d'emergències 112. Els pals de senyalització disposen d'una matrícula que inclou xifres i lletres per tal d'identificar quin pal és exactament i que els operadors del telèfon 112 sàpiguen de forma automàtica des d'on truca el ciutadà que vol avisar de l'emergència. Gràcies a aquest mapa, es poden planificar excursions que passin per les zones on hi ha pals del CAT112 i prevenir que, en cas de necessitat, es pugui avisar els cossos d'emergències.

L'objectiu final del CAT 112 és instal·lar els senyals a totes les vies de senderisme de gran afluència, com ara els Grans Recorreguts (GR) que creuen Catalunya, ubicats en la seva major part en Parcs Naturals i en els gran part dels quals hi ha zones sense cobertura de cap tipus o dèbil. Les zones amb manca de qualsevol mena de cobertura des d'on no es pot contactar amb el telèfon d'emergències 112 són, habitualment, zones rurals sense habitatges, però algunes són zones de pas de molts excursionistes.

Fins ara, s'han instal·lat senyals al Patronat de la Muntanya de Montserrat (maig 2012) i al Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa (març 2014). En el mateix sentit, el Cat 112 té signats convenis amb les Diputacions de Barcelona (novembre 2012) i Girona (desembre 2015) pel que fa als parcs naturals que en depenen d'aquestes diputacions i un altre amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà (novembre 2012) pel que fa al GR175 que passa per La Ruta del Císter. Tanmateix, el CAT112 va signar diferents convenis de col·laboració amb les principals operadores telefòniques (Orange, Movistar i Vodafone), que subministren les dades per conèixer les zones de cobertura i que patrocinen la instal·lació dels senyals, de forma que no costen diners al contribuent.

Finalment, el Departament d'Interior, a traves del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d´Urgència al Telèfon 112 CAT112, disposa també des del juliol de 2015, d'una aplicació (My112) que permet l'enviament automàtic de les coordenades de localització del ciutadà que truca al telèfon 112 per alertar sobre una emergència que pateixi o de la que sigui testimoni. L'APP és gratuïta, està disponible en català, castellà i anglès, i té una versió per a les persones grans.