El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquesta passada nit l´acte de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2014, que han distingit en aquesta edició a l´establiment Miramar de Llançà, de Paco Pérez, com a millor restaurant; Antonio Simoes, com a millor cuiner jove i emprenedor, i al traspassat Jean Luc Figueras, guardonat amb el premi especial de l´Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

En el decurs del lliurament, que ha tingut lloc al Palauet Albéniz de Barcelona, el cap del Govern ha afirmat que "Catalunya està cridada a seguir sent un referent mundial en el terreny del talent i la producció científica en sectors com la salut i més concretament la gastronomia i la nutrició". Per això, el cap de l´Executiu ha assegurat que "la cuina catalana, que forma part d´aquest talent, és en definitiva un senyal d´identitat col·lectiva que distingeix un país sencer com el nostre".

Els Premis Nacionals de Gastronomia són atorgats anualment per l´Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició a aquells cuiners, restaurants, professionals o institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana i que al llarg de l´any hagin destacat en cadascuna de les següents categories: Millor restaurant, Millor cuiner jove i emprenedor i el Premi especial de l´Acadèmia.

El cap de l´Executiu, en la seva intervenció, ha assenyalat la gastronomia catalana com una de les millor cartes de presentació de Catalunya al món, i ha destacat també el seu valor econòmic. En aquest sentit, Artur Mas ha assegurat que " Catalunya és dins de la UE el segon clúster d´alimentació, tant des del punt de vista de la producció com de la transformació dels aliments". "Som molt rics en aquest sentit, és una riquesa del conjunt del territori", ha dit el cap del Govern i ha afegit " un país que es distingeix no només pel seu talent sinó també pel seu sentit empresarial i capacitat de tirar endavant iniciatives empresarials de primer nivell és un país que té els actius per destacar en aquest món".

El Premi al Millor restaurant ha estat lliurat pel president Mas a l´establiment Miramar de Llançà del cuiner Paco Pérez. Aquest restaurant compta amb dos Estrelles Michelin i el cuiner Paco Pérez té també dues Estrelles més a la Enoteca de Barcelona i una al Restaurant 5 de Berlín. El Miramar de Llançà va celebrar l´any 2014 el seu 75è aniversari. Pacó Pérez té un ampli aprenentatge i formació amb estages a França amb Michel Gùerard, un dels pares de la nouvelle cuisine i de retorn a Catalunya amb Ferran Adrià. La seva cuina té una evolució des d´una cuina marinera clàssica cap a un concepte de cuina de vanguàrdia.

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president de l´Acadèmia Catalana de Gastronomia, Joan Ras, han estat els encarregats de lliurar el Premi al cuiner jove i emprenedor que ha estat atorgat a Antonio Simoês, del restaurant La Taberna del Clínic. Simoes va començar a treballar a la cuina amb 14 anys; es va formar a l´Escola d´Hosteleria de Barcelona i les pràctiques les va fer a la cuina de can Fabes de Santi Santamaria. Amb només 30 anys, té una àmplia experiència i el seu estil ha evolucionat de plats clàssics a una cuina de tapes i platets on es premia el sabor i les textures.

El Premi especial de l´Acadèmia Catalana de Gastronomia ha estat lliurat a títol pòstum a Jean Luc Figueras, mort recentment a Turquia on era participant a la primera edició de la Mediterranean Culinary Days. El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha lliurat el guardó a la vídua i els fills del cuiner.

Jean Luc Figueras va néixer a França, però ha estat considerat una peça clau en la història de la cuina barcelonesa moderna. Figueras va ser propietari i chef del restaurant del seu nom amb una Estrella Michelin des del 1995 fins al 2007; va estar també al capdavant del restaurant del Dorado Petit, a Nova York, i posteriorment va ser chef del restaurant Blanc de l´Hotel Mandarin i més recentment al restaurant Mercer de Barcelona.