Calendari de competicions internacionals d'escalada 2024: de les IFSC World Cup Series als Jocs de París

Hannes Puman de Suècia i Sergei Luzhetskii de la Federació Russa al Campionat Europeu IFSC 2020 a Moscou

Hannes Puman de Suècia i Sergei Luzhetskii de la Federació Russa al Campionat Europeu IFSC 2020 a Moscou / (Foto: Dimitris Tosidis/IFSC).

El 9 d'abril comença una temporada d'escalada trepidant amb nou parades de l'IFSC World Cup Series a les quals cal sumar la cita dels Jocs de París 2024 i dos esdeveniments preolímpics on es repartiran els últims bitllets per a aquesta competició. A més, tres esdeveniments de paraescalada completen un any en què l'emoció està assegurada amb tantes proves decisives.

Boulder, dificultat (lead) i velocitat (speed) són les tres variables que la IFSC (International Federation of Sport Climbing) brindarà a l'escalada esportiva el 2024, començant amb la primera Copa del Món de boulder, que tindrà lloc a Xangai el 9 i 10 d'abril. Aquesta cita obre el calendari i a la Xina també tindrà lloc la segona parada, a Wujiang del 12 al 14 d'abril, en aquest cas competint amb dificultat i velocitat.

De l'Àsia se salta als Estats Units al maig. Entre el 3 i el 5 d'aquest mes, a Salt Lake City es disputa la tercera etapa de la Copa del Món, en aquest cas en boulder i velocitat. Serà la posada a punt de la primera de les dues parades del Preolímpic -Olympic Qualifier Series- que donen accés a les darreres 12 places (de 14 que es reparteixen en total) per als Jocs: la primera és a Xangai, entre el 16 i 19 de maig, i la segona a Budapest, entre el 20 i el 23 de juny.

Amb el primer gran pic d'emoció de tota la temporada, el Mundial continuarà per Europa amb les proves de boulder i dificultat d'Innsbruck (Àustria), del 26 al 30 de juny; i de dificultat i velocitat tant a Chamonix com a Briançon (França), del 12 al 14 de juliol i del 17 al 19 de juliol, respectivament. A partir d'aquí, continuem a França, els Jocs de París manen, del 5 al 10 d'agost a Bourget i on es competirà en la combinada de boulder i dificultat i per altra banda la velocitat. Si Tòquio va donar a llum els dos primers campions olímpics de la història en escalada -l'espanyol Alberto Ginés i l'eslovena Janja Garnbret-, París sumarà la velocitat perquè aquest estiu hi hagi quatre campions olímpics amb la separació de Boulder & Dificultat i l'espectacular prova de Velocitat.

A la tornada de vacances i amb els últims dies de l'estiu la IFSC Copa del Món es reprèn a Koper, Eslovènia, competint en dificultat el 6 i 7 de setembre. El mateix mes, del 20 al 22 a Praga (República Txeca), torn per al boulder i a l'octubre, a Seül (Corea del Sud), tindrà lloc la darrera cita de l'any entre el 2 i el 6 d'octubre amb boulder, dificultat i velocitat. Per primera vegada es resoldrà tot en un únic esdeveniment, omplint de més emoció aquests dies a la ciutat asiàtica.

Aquest any intens inclou tres proves de paraescalada, el 7 i 8 de maig a Salt Lake City, EUA; el 24 i 25 de juny a Innsbruck, Àustria; i una data i localització per determinar a França.

Calendari de la IFSC Copa del Món de 2024

9 - 10 d'abril: IFSC Copa del Món a Xangai, Xina - Boulder.

12 - 14 d'abril: IFSC Copa del Món a Wujiang, Xina - Dificultat, Velocitat.

3 - 5 de maig: IFSC Copa del Món a Salt Lake City, Estats Units - Boulder, Velocitat.

26 - 30 de juny: IFSC Copa del Món a Innsbruck, Àustria - Boulder, Dificultat.

12 - 14 de juliol: IFSC Copa del Món a Chamonix, França - Dificultat, Velocitat.

17 - 19 de juliol: IFSC Copa del Món a Briançon, França - Dificultat, Velocitat.

6 - 7 de setembre: IFSC Copa del Món a Koper, Eslovènia - Dificultat.

20 - 22 de setembre: IFSC Copa del Món a Praga, República Txeca – Boulder.

2 - 6 d'octubre: IFSC Copa del Món a Seül, Corea del Sud – Boulder, Dificultat, Velocitat.

‘Olympic Qualifier Series’ (12 places en joc)

16 - 19 de maig: Xangai, Xina. Boulder i Dificultat, Velocitat.

20 - 23 de juny: Budapest, Hongria. Boulder i Dificultat, Velocitat.

Jocs de París 2024

5 - 10 d'agost: Bourger. Boulder i Dificultat, Velocitat.

Calendari de ‘Paraclimbing World Cup Series 2024’

7 - 8 de maig: IFSC Paraclimbing World Cup a Salt Lake City, EUA. Dates per confirmar.

24 - 25 de juny: IFSC Paraclimbing World Cup, a Innsbruck, Àustria.

IFSC Paraclimbing World Cup, a França. Dates i localització per confirmar.