De Terrades a la banqueta de l'Hospitalet per lluitar pel lideratge de Tercera

Joan Sánchez és l’entrenador del conjunt riberenc, que flirteja el primer lloc de la cinquena categoria estatal amb l’Olot

Joan Sánchez, dirigint l'Hospitalet

Joan Sánchez, dirigint l'Hospitalet / CE L'HOSPITALET

Lluís Ribera

Lluís Ribera

L’Hospitalet, club històric que va competir durant molts anys a Segona Divisió B i que lluitava per pujar a Segona Divisió A, es troba actualment a Tercera RFEF, la cinquena categoria estatal. Els riberencs s’estan disputant el lideratge amb l’Olot amb l’objectiu d’ascendir a la Segona RFEF. Al capdavant dels barcelonins hi ha un entrenador de Terrades. És Joan Sánchez Canaleta, de 34 anys, que l’estiu passat es va fer càrrec de l’equip com a primer entrenador. Era el tècnic ajudant del llançanenc Hèctor Simón (ara, al juvenil A del Girona), amb qui ja havia fet tàndem fa dos anys en el Peralada.

El seu equip és segon de la lliga, a només un punt de l’Olot: «L’objectiu de l’Hospitalet és pujar sempre. És un club important a Catalunya, professional i exigent, i des del primer dia em van transmetre les intencions que hi havia», recorda Sánchez. «La pressió m’agrada, me l’agafo com a quelcom positiu i m’ajuda a créixer com a entrenador», afegeix.

Tècnic per una lesió al genoll

Els inicis del terradenc com a entrenador van ser a només 6 km de casa. Al Llers va tenir la primera experiència, com a segon entrenador d’un benjamí, quan tenia 17 anys. El cuquet per dirigir li va venir arran d’una lesió al genoll quan jugava al juvenil del Peralada: «Em van operar tres cops en quasi tres anys i, mentre estava aturat, volia seguir vinculat en el futbol cada cap de setmana. Jugava de central, m’agradava manar i donar indicacions des del darrere», recorda. Tota la carrera de jugador de base la va fer al club peraladenc i, com a amateur, va militar al Roses i a l’Esplais, entre Segona i Tercera Catalana.

Sánchez, el segon de dalt per l'esquerre, al Llers

Sánchez, el segon de dalt per l'esquerre, al Llers / Emporda.info

Ferrer: «Tenia un do especial»

En el seu primer any al club llersenc era l’ajudant d’Àlex Ferrer –a la segona foto, el primer de la dreta de la fila de dalt. L’actual entrenador de l’amateur del Sant Llorenç de la Muga, de Quarta Catalana, recorda que Joan Sánchez «tenia molt clar amb 17 anys que es volia dedicar professionalment al futbol. Tenia un do i una dedicació especial per intentar fer les coses ben fetes».

Posteriorment, va entrar a l’estructura del planter del Figueres. I de Vilatenim a l’Olot, el club on va estar onze anys (2010-2021). Durant aquest període va fer un grapat de tasques a la Garrotxa: ajudant de camp en el cos tècnic del primer equip a Segona Divisió B i a Tercera Divisió; coordinador i director de metodologia del futbol base, i entrenador del planter i del filial, el Sant Jaume de Llierca, a Segona Catalana.

A l’Olot, hi va aterrar avalat pel seu gran mestre, Antonio Rodríguez Rodri (ara, al cos tècnic de l’Aston Villa anglès), a qui va tenir d’entrenador des d’alevins fins a juvenils en el Peralada: «És el meu referent, li estic agraït perquè tot el que sé és gràcies a ell», destaca Sánchez. No és el primer que cita Rodri com a referent: també ho és per a Albert Carbó (Aston Villa) –amb qui va coincidir com a jugador amb els peraladencs– i per a Eric Pérez (Roses). Els dos altres entrenadors amb qui Sánchez també ha après més són Edu Vílchez i Raül Agné.

Pregoner de la festa major

Després de la covid, el terradenc va deixar l’Olot per fitxar com a coordinador del futbol base del Peralada. També acabaria sent el segon entrenador del primer equip. D’allà va passar a l’Hospitalet, on ara fa vida. «Em costa pujar a Terrades i a vegades ho trobo a faltar», confessa. El seu poble, però, no s’oblida ni molt menys d’ell i el novembre passat va ser escollit com a pregoner de la festa major: «Va ser un regal, és l’honor màxim a què pot aspirar un terradenc», conclou.