Castelló d'Empúries ha acollit la primera cimera mundial del paracaigudisme indoor, que ha comptat amb la participació d'un centenar dels màxims experts mundials d'aquesta modalitat esportiva. El congrés ha reunit també gairebé tots els fabricants de túnels de vent de tot el món, a més de campions del món, organitzadors d'esdeveniments i les principals empreses que operen els prop de 200 túnels que existeixen actualment.

A Catalunya fa set anys de la posada en marxa del primer túnel del vent, a Empuriabrava, i el passat desembre la mateixa companyia Windoor va obrir un segon centre a Cornellà de Llobregat, amb unes instal·lacions en què ha invertit prop de 20 milions d'euros. L'empresa calcula rebre uns 50.000 usuaris i generar al voltant de 2'5 milions aquest primer any.

És la primera vegada que la indústria s'agrupa per consensuar estratègies i pràctiques comunes, per enfortir la marca col·lectiva del paracaigudisme indoor. Un dels principals punts que s'havia de tractar a la cimera era la sol·licitud de declaració, per part del Comitè Olímpic Internacional, de disciplina olímpica d'aquest esport. I així s'ha aprovat, primerament amb la mirada posada als Jocs Mundials de la Xina que es celebraran el 2025, i en segon terme amb l'objectiu de formar part del calendari de competicions de la cita olímpica del 2032. Precisament, la conferència inaugural de la cimera va anar càrrec del director dels Jocs Mundials, l'alemany Joachim Gossow, qui veient el creixement i maduresa d'aquesta disciplina indoor va animar als congressistes a presentar-la per la cita d'aquí a cinc anys d'aquest esdeveniment multiesportiu, que tindrà lloc a la ciutat xinesa de Chengdu.

Mentre es fa aquest camí, els experts reunits a Castelló d'Empúries han acordat maximitzar el creixement d'aquest esport i desenvolupar nous formats esportius i competicions d'aquesta modalitat de paracaigudisme indoor. Un dels objectius és guanyar presència als mitjans de comunicació i atreure un major interès per part del públic d'una activitat d'oci que cada vegada compta amb més sinèrgies amb el paracaigudisme clàssic. De fet, aquest és un dels aspectes més valorats per la indústria en aquesta cimera, que ha conclòs amb una declaració conjunta que advoca per la unitat del sector i per reforçar les col·laboracions entre els diferents actors que formen aquesta jove disciplina esportiva.

Durant els dos dies del congrés mundial d'aquesta indústria basada en les emocions i la diversió dels seus participants, s'han celebrat taules rodones molt dinàmiques i amb diferents formats de ponències. S'han abordat temes estratègics i s'han posat exemple de models d'èxit, com els del món del surf i l'escalada, que han arribat a ser disciplina olímpica gràcies a la seva capacitat de reinventar-se, creant formats competitius molt atractius pel públic. També s'ha parlat de l'alt nivell de capacitació que s'exigeix als instructors de vol indoor, com a garantia de seguretat en la pràctica d'aquesta activitat, dels costos de les instal·lacions de túnels de vent i la seva repercussió en el preu de l'activitat d'oci i de la sofisticació tecnològica que abasteix actualment aquest sector, que ve impulsada per una indústria molt potent.

El congrés s'ha celebrat a Castelló d'Empúries, Empuriabrava i la badia de Roses, que actualment són les seus mundials més implicades en la història del vol humà competitiu. Des del 1989 Skydive Empuriabrava ha acollit nombrosos campionats mundials de paracaigudisme i també des del 2014 el Windoor acull els Jocs Mundials de l'Indoor Skydiving. Ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'Agència Catalana de Turisme i ha conclòs amb el propòsit dels participants de celebrar una segona edició de la cimera mundial a Catalunya l'any vinent.