El FC Barcelona va encetar ahir a primera hora del matí la pretemporada 2017/18, sota la supervisió del nou tècnic Ernesto Valverde, encara que sense alguns dels pesos pesants de l'equip, com Lionel Messi, Neymar i Gerard Piqué, entre d'altres, que són al Japó en un acte publicitari del club.

El primer contacte oficial del nou Barça, que inicia el curs gairebé sense canvis, va consistir en l'habitual revisió mèdica i les proves analítiques, mentre que el primer treball al camp d'entrenament es va fer a la tarda a la Ciutat Esportiva.

En aquesta primera cita es van deixar veure per Sant Joan Despí Rakitic, Luis Suárez, Rafinha, Cillessen, Mascherano (que ha rebut l´alta de la lesió que va patir en la final de Copa), Alcácer, Sergi Roberto, Aleix Vidal, Marlon, Douglas, Vermaelen, Samper, Munir i Deulofeu, tot i que a la tarda va fer feina de fisioterapia al gimnàs per recuperar-se d´unes molèsties musculars que arrossega des de l´Europeu sub-21. També hi eren els del filial Ortolá, Aleñá, Cucurella i Palència. Demà arribaran alguns dels internacionals que han hagut de jugar algun partit de seleccions al juny, com Sergio Busquets, Denis Suárez, Andrés Iniesta, Jordi Alba, Digne i Umtiti. Dissabte entraran en la rutina Messi, Neymar, Arda i Piqué, que avui presenten a Tòquio el nou patrocinador de la samar­reta blaugrana, la firma Rakuten.

Els últims jugadors que s'uniran al grup, al marge dels fitxatges que s'espera que es concretin, seran el porter Marc ter Stegen i el migcampista portuguès André Gomes, que van jugar a la Copa Confederacions de Rússia i que arribaran quan conclogui la gira pels Estats Units, cap a on viatjarà el Barcelona aquest diumenge per jugar-hi tres amistosos.