L'Audiència de Barcelona ha acordat substituir la pena de 21 mesos de presó imposada a l'internacional argentí del FC Barcelona Lionel Andrés Messi, per tres delictes contra la Hisenda Pública, per una multa de 252.000 euros.

En un acte d'execució de sentència, la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona ha decidit substituir les tres penes de set mesos de presó imposades a l'astre argentí per una multa, per un valor de 400 euros per cada dia de condemna, cosa que suma en total 252.000 euros.

El tribunal també ha adoptat el mateix benefici al pare del futbolista, Jorge Horacio Messi, que va ser condemnat a 15 mesos de presó, que ara li ha quedat commutada per una multa de 180.000 euros.

La sala justifica la seva decisió perquè els Messi manquen d'antecedents penals i pel seu "esforç reparador", ja que han abonat la responsabilitat civil (21.338 euros) i a més han consignat la totalitat de la pena de multa (2 milions d'euros el futbolista i 1,3 milions el pare), cosa que els fa "creditors de la concessió del benefici de la substitució de la pena de presó per una multa".

El Tribunal Suprem va confirmar al maig passat la condemna a 21 mesos de presó per tres delictes fiscals que l'Audiència de Barcelona va imposar al deu blaugrana, mentre que va rebaixar fins a 15 mesos la pena de presó per al pare, atenent a la reparació del dany.

Els Messi han estat condemnats per tres delictes contra la Hisenda Pública per haver defraudat 4,1 milions d'euros obtinguts de l'explotació dels drets d'imatge del davanter, entre el 2007 i el 2009, mitjançant un entramat de societats interposades.

Després de la decisió del Suprem, els Messi van sol·licitar a la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona que, en aplicació del codi penal vigent en el moment dels fets, substituís les penes privatives de llibertat per una multa.

El ministeri fiscal va acceptar substituir la pena de presó per una multa, a condició que es fixés una quantia mínima de 400 euros al dia, degut a l'alt poder adquisitiu dels condemnats.

Per contra, l'Advocacia de l'Estat es va oposar, a l'entendre que el procedent era suspendre només la pena de presó durant un termini i no la substitució definitiva per una multa, perquè si no es corria el risc que quedés anul·lat l'efecte de prevenció general.

No obstant això, el tribunal ha estimat la petició de la defensa i, després de remarcar que els beneficis de suspensió o substitució de la pena són facultatius del tribunal sentenciador, ha decidit concedir-los la suspensió.

Per a la sala, la imposició d'una multa de 400 euros al dia per substituir la pena de presó -tant per al pare com per al fill- és "proporcionada al cas concret".

El tribunal adverteix això no obstant als Messi que en el supòsit que incompleixin en tot o en part el pagament de la multa s'executarà la pena de presó inicialment imposada, descomptant el temps equivalent a les quotes satisfetes.