El kenyà Geoffrey Kamworor va aprofitar l'espectacular defalliment que va patir l'ugandès Joshua Cheptegei per executar l'últim quilòmetre i revalidar el seu títol de campió mundial de cros, cosa que ningú havia fet des de 2006. La imatge de Cheptegei enfonsat físicament i moralment, amb el cos rígid, avançat per un rosari de corredors però entestat a arribar a la meta (va acabar en el lloc 30), va posar un punt final dramàtic als Mundials de Kampala, que van coronar com a campiona la kenyana Irene Cheptai. Kamworor va vèncer amb un temps de 28:24, seguit del seu compatriota Leonard Barsoton (28:36) i de l'etíop Abadi Hadis (28:43).

El lleonès Sergio Sánchez, que tornava a la selecció després de la seva sanció per dopatge, va ser el millor espanyol. Va acabar en el lloc 50 amb un temps de 31:00. José España (60) i Ricardo Serrano (91) van ser els altres dos espanyols que van acabar. Fernando Carro i el palamosí Adel Mechaal van abandonar, per la qual cosa Espanya no va puntuar per equips. Exactament un any després de proclamar-se campió mundial de mitja marató, Kamworor aspirava a ser el primer que revalidava títol des de Kenenisa Bekele, campió entre 2002 i 2006, però des de llavors no havia tornat a guanyar. A la final olímpica de 10.000 només va ser onzè i en els campionats nacionals de cros, tercer.