161 dies després el Barcelona ha tornat a perdre un partit de Lliga. El 2-1 de diumenge al camp del Deportivo de la Corunya posa fre a la seva eufòria després de l'èpica remuntada europea de la setmana passada davant del PSG, i també li impedeix dependre d'ell mateix en la lluita pel campionat.

La desfeta va arribar després de 14 victòries i cinc empats. L'última ensopegada datava del 2 d'octubre de l'any passat, quan el Barça va caure a Balaídos (4-3), un partit que va estar a punt de capgirar després d'un fatal inici de partit (3-0). És la tercera derrota del campionat dels de Luis Enrique, dues d'elles davant rivals de la part mitjana de la taula (Alabès i Celta) i una altra davant un equip situat una mica més avall com és el Deportivo.

El cansament acumulat després del partit davant el PSG, la baixada de bioritmes o l'absència de Neymar, un jugador determinant en les últimes setmanes per al Barça, són tres de les causes per explicar la derrota, més enllà de l'encert del Deportivo, que va sorprendre els blaugranes amb dos gols a pilota parada i no va permetre la reacció dels de Luis Enrique.

La derrota deixa dues curioses estadístiques, amb Luis Suárez i Samuel Umtiti com a protagonistes. En el cas del davanter, és la primera vegada des que va arribar al Barcelona que un gol seu no va permetre als blaugranes puntuar. En els 72 partits anteriors en què l'uruguaià havia marcat, els de Luis Enrique havien sumat 67 victòries i cinc empats. En aquest mateix curs, Suárez va anotar un triplet en les victòries contra el Betis al Camp Nou (6-2); o doblets en els triomfs davant del Celtic (7-0), Espanyol (4-1), Las Palmas (5-0), Alabès (0-6) o Sporting de Gijón (6-1). A més, els seus gols contra el Reial Madrid (1-1), el Betis (1-1) o l'Atlètic de Madrid (1-1), en partit de semifinals de Copa del Rei, van permetre que el seu equip no perdés.

El cas de Samuel Umtiti és paradigmàtic. Quan el francès no juga, el seu equip no guanya. Així va passar el diumenge a Riazor. En els setze partits de Lliga que ha jugat com a titular, el Barça els ha guanyat tots. L'estadística canvia quan el central francès no juga, ja que en els 11 partits de Lliga en els quals no ha participat el seu equip només n'ha guanyat dos, empatat tres i perdut sis, l'última davant el Deportivo a Riazor.

La transcendència d'aquesta derrota està en el fet que els blaugrana ja no depenen d'ells mateixos per guanyar la Lliga, ja que ara tenen dos punts menys amb un partit més que el Reial Madrid, per la qual cosa si cap dels dos equips falla, l'enfrontament entre tots dos al Santiago Bernabéu del mes vinent no seria decisiu.

Sessió de recuperació

De la seva banda, l'equip es va entrenar ahir en una sessió de recuperació que va comptar amb la presència de cinc futbolistes del filial: Kaptoum, Borja López, Romera, Nili i Carbonell. Segons les imatges cedides pel club blaugrana als mitjans de comunicació, ja que l'entrenament ha estat a porta tancada, en la sessió no haurien participat Neymar, Rafinha, Messi i Alba. El brasiler va ser baixa a la Corunya per un cop a l'adductor de la cama esquerra.