El jutge José de la Mata va proposar ahir que siguin jutjats per delictes relacionats amb el seu fitxatge pel Futbol Club Barcelona el jugador Neymar da Silva Júnior, els seus pares, el president del club, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor en el càrrec, Sandro Rosell, així com el mateix club català i el Santos brasiler. En un acte conegut ahir al migdia, aquest magistrat de l'Audiència Nacional transformació en procediment abreujat de la investigació pel fitxatge del davanter brasiler arran d'una querella de l'empresa DIS. De la Mata proposa que siguin jutjats per corrupció entre particulars i estafa impròpia el president del FC Barcelona, ??Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor en el càrrec, Sandro Rosell, així com el propi club català, i només pel primer dels delictes el jugador, els seus pares i l'empresa N & N i només pel segon Odilio Rodrigues Filho (que va actuar com a dirigent del Santos) i el club brasiler. En l'acte pel qual va posar fi a la instrucció, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Cinc va donar deu dies a les acusacions perquè sol·licitin l'obertura de judici oral formulant escrit d'acusació o el sobreseïment de la causa.

De la Mata recordava en la seva resolució judicial que la Sala penal va ordenar reobrir la causa el passat mes de setembre i continuar les diligències pel tràmit del procediment abreujat. Ara, donant compliment a aquest acte de la Sala, l'instructor ha fixat els fets objecte del procediment i les persones contra les quals s'adreça. Segons explica l'instructor, tal com estableix la Sala Penal el contracte signat el 2011 pel qual Neymar rebria 40 milions d'euros per fitxar en el futur pel Barcelona «hauria alterat el lliure mercat de fitxatge de futbolistes». Això «en impedir que el jugador entrés en el mercat d'acord amb les regles de la lliure competència, de manera que s'obtingués una major quantitat econòmica pel traspàs», constituint el delicte de corrupció entre particulars. «Si l'objectiu d'aquest contracte va ser directament alterar el mercat de fitxatges de futbolistes, segons estima la Sala, llavors és raonable pensar que els dos directius que van intervenir en la seva signatura», Rosell i Bartomeu, llavors president i vicepresident, respectivament, «van ser responsables d'aquesta decisió, de la signatura del contracte i conscients d'aquesta finalitat il·lícita», afegia la resolució.

Segons el parer del magistrat, l'actuació de tots dos directius es va realitzar sense informar la Junta Directiva, ni al Santos, ni a DIS com a propietària del 40 per cent dels drets federatius del jugador, i tot això mentre aquest tenia contracte en vigor amb el club brasiler. «Tots dos directius van conèixer òbviament cadascuna d'aquestes circumstàncies plenament quan van decidir signar aquest contracte, circumstàncies que, a l'entendre de la Sala, són els indicis principals del delicte de corrupció entre particulars» i «situen a banda i directius com a responsables dels fets», continuava la resolució del jutge.

Bartomeu, conscient del frau

Respecte a la sol·licitud del fiscal per a l'arxiu respecte de Bartomeu, De la Mata va insistir que el president blaugrana va tenir «perfecte coneixement i va participar en tots els elements que la Sala considera que sustenten l'existència de delicte». És a dir, Josep Maria Bartomeu va participar de la decisió de signar aquest contracte il·lícit «coneixent que s'infringien els reglaments FIFA i contribuint a mantenir l'Sants i a DIS en la ignorància absoluta d'aquestes operacions contractuals ».

Igualment el jutge va considerar responsable dels fets a les parts contractants, és a dir, Neymar da Silva JR i Neymar da Silva Santos. En relació amb el propi FC Barcelona i la societat N & N, considera que també són responsables ja que els fets descrits van ser realitzats per representants legals de les dues entitats. Explica que a més «sense que consti que s'haguessin adoptat per l'òrgan d'administració de cadascuna de les entitats mecanismes o models d'organització i control per prevenir delicte d'aquesta naturalesa».

Pel que fa als tres contractes subscrits en 2013 quan el FC Barcelona va anticipar la contractació de Neymar Jr sense esperar que quedés lliure de compromisos amb el seu llavors club, el Santos, a partir de juliol de 2014, el jutge va recordar ahir que van ser considerats per la sala com «una simulació conscient i ordida per la comissió de l'estafa». Assumint aquesta premissa establerta per la Sala, el jutge va descriure que els directius -en al·lusió a Bartomeu i Rosell- van articular un «paquet de contractes simulats sense més fi que amagar l'import real, no van donar compte a la Junta Directiva, no van reportar a l'Assemblea de socis i signar els contractes comprometent l'entitat barcelonista a realitzar tots aquests pagaments».