El Barça va admetre ahir que el cost total de l'operació de contractació de Neymar es dispara fins als 86 milions d'euros, que acabaran sent 88 si s'aplica un bonus de dos milions més si el futbolista és finalista de la Pilota d'Or mentre vesteixi de blaugrana. La compareixença del nou president, Josep Maria Bartomeu, va servir per despullar de dalt a baix un traspàs que el club continua situant en 57,1 milions, ja que entèn que la resta d'inversió fins arribar als 86 és de conceptes diferents. De fet, si a tot plegat si suma el sou que percebrà el jugador en cinc temporades (44 milions), la despesa acaba pujant fins als 132,2.

L'acord té en compte moltes partides que el club no havia detallat fins ara i que incrementen considerablement els costos. Bartomeu va comparèixer al costat de l'executiu responsable de l'àrea de futbol, Raúl Sanllehí, en una roda de premsa de més de dues hores que va servir per desfer el contracte de Neymar i escoltar el full de ruta del nou president, que passa per seguir al càrrec fins el 2016 i presentar-se, després, a les eleccions. En cap cas Bartomeu té en compte dimitir, ni siguent imputat en la querella presentada pel soci Jordi Cases a l'Audiència Nacional que ja va costar el cap a Sandro Rosell.

"El pare del jugador ens ha autoritzat a aixecar la confidencialitat dels contractes en considerar que és injust el que està passant", va aclarir el club. Segons les xifres que va exposar Sanllehí, el traspàs de Neymar va costar 57,1 milions (17,1 milions per al Santos i 40 per a l'empresa N&N, propietat del pare de Neymar), més un "bonus" de 2 milions que el Barça dóna per fet que haurà de pagar al Santos, i que es farà efectiu si el jugador es troba, alguna vegada entre els tres nominats a la Pilota d'Or.

A aquests 57,1 milions cal sumar-n'hi 14,4 milions més fruit de diversos acords de col·laboració: 7,9 per un dret de tempteig sobre diverses promeses del Santos, 4 per a N&R, una altra empresa propietat del pare de Neymar que té en exclusiva els drets d'imatge del jugador, 2,5 per a la Fundació Neymar i 2 milions més per a N&N per la recerca de joves talents al Brasil.

El Barcelona i el Santos també van signar un acord per a la celebració de dos amistosos, un a la capital catalana que ja es va produir en l'últim Trofeu Joan Gamper, i un altre al Brasil en una data per determinar, però Sanllehí va assegurar que aquest contracte no té en compte contraprestació econòmica per a cap de les parts. Només en cas que el Barça renunciés a jugar aquest amistós hauria d'indemnitzar el Santos amb 4,5 milions d'euros.

"Aquest acord per a la disputa de dos amistosos no només no ens costa diners sinó que amb la visita del Santos al Gamper vam guanyar 2 milions", va afirmar el director de futbol. Sanllehí també va desglossar el sou de Neymar, que percebrà 56,7 milions d'euros bruts repartits en cinc anys, a raó d'11,34 per temporada.

Aquests 56,7 es distribueixen de la següent manera: 10 milions per a Neymar com a prima de fitxatge, 44 en concepte de sou del jugador i 2,7 que aniran a parar al pare del jugador i que corresponen a la seva comissió com a representant.

Malgrat que l'operació Neymar li ha costat a Rosell una querella a l'Audiència Nacional per presumpta apropiació indeguda en modalitat de distracció, Bartomeu va qualificar d'"impecable", el traspàs de l'internacional brasiler i va afegir que tota l'operació va ser supervisada "per juristes i assessors fiscals de reconegut prestigi".

A més va destacar que el fitxatge d'un futbolista de la projecció internacional de Neymar és un èxit sense precedents en la història del club. "Vam perdre Di Stefano als despatxos però Neymar no", va indicar Bartomeu, qui va revelar que hi havia "un gran club europeu" disposat a pagar molt més per fitxar el jugador i que, aquest, en canvi, "només volia jugar al Barça".

Sanllehí va detallar aquesta oferta que, segons va explicar, ascendia a 134 milions d'euros (100 per a N&N i 34 per al Santos) "i doblava la fitxa que nosaltres li oferíem al jugador". Cap dels dos va voler confirmar si el club que hi havia al darrere era el Reial Madrid.

"És un contracte del qual n'estem molt orgullosos i, en canvi, sembla que hem de demanar perdó", es va lamentar el director de l'àrea de futbol, que va destacar que Neymar és "el millor ambaixador que el club podria tenir en un mercat tan important com el del Brasil" i estima en "10 o 15 milions d'euros" el benefici net que la imatge del jugador pot donar-li al Barça en el pròxim lustre.

Les eleccions, el 2016

Després de l'analisi del contracte de Neymar, Josep Maria Bartomeu, va prendre la paraula per respondre, sense límit de temps, les preguntes dels periodistes. Els seus principals missatges van ser, bàsicament, que no només pensa esgotar el mandat d'aquesta junta directiva fins a la primavera de 2016, sinó que la seva intenció és presentar-se a les pròximes eleccions. "No entraré a analitzar unes possibles eleccions al juny, perquè no hi haurà eleccions", va manifestar de manera contundent Bartomeu.

Serè, optimista i més relaxat i distès amb el pas dels minuts, Bartomeu va desgranar tota l'actualitat del club català. "Hem pensat que el millor per al Barça és que nosaltres continuem fins al 2016. Fins ara, el nostre balanç és de notable alt, tenim un projecte pel nostre club i reptes importants, com la reforma del Camp Nou, les construccions d'un nou Palau Blaugrana i de l'Espai Barça... això només és un punt i seguit", va dir.

Bartomeu no només esgotarà el seu mandat, sinó que va avançar la seva intenció de concórrer "com a número u" als pròxims comicis si els seus companys de junta, que escoltaven la compareixença del nou president des de les primeres files de la sala de premsa, li donen el seu suport. "La idea és complir un segon mandat. Aquesta també era la idea de Sandro, la de presentar-se a la reelecció", va afegir.

El nou president del Barça fins i tot va arribar a dir que no dimitirà encara que la querella presentada contra Rosell per apropiació indeguda en modalitat de distracció s'estengui també a la seva persona i a la del vicepresident econòmic, Javier Faus, igualment signants d'alguns contractes amb el jugador. "Que hi hagi una querella no vol dir que hàgim fet res malament. Els contractes de l'operació Neymar estan revisats per advocats de prestigi i no tenim cap dubte que tot és correcte. Si el senyor (Jordi) Cases, ens amplia la querella a nosaltres, no pensem dimitir de cap manera, i si ens imputen tampoc", va reiterar Bartomeu. Fins i tot es va mostrar comprensiu amb Cases, el soci demandant, de qui va dir que "ha fet una cosa", fiscalitzar la gestió de la junta, que ell també hagués fet: "Trucar-lo? Sí, per què, no. I de manera cordial".

A més, va negar que Rosell hagués dimitit per la famosa querella ja que, de moment, ni tan sols ha estat imputat. "Sandro ja va explicar dijous els seus motius, que són personals, relacionats amb la seguretat de la seva família i altres coses privades", va recordar. Sobre el seu amic va subratllar que l'ha vist "gaudir molt" durant aquests anys, "però als últims dies també l'he vist patir molt". "Sandro és un actiu del club des de 2003 i una de les cinc persones que més sap de futbol", va destacat Bartomeu, qui més endavant, quan la situació s'estabilitzi, té clar que farà servir per "demanar-li consell".