Una de les peces més importants de la seva plantilla, la maresmenca Anna Carbó, es va lesionar ahir al matí en el que era el penúltim entrenament de l'Uni abans de viatjar a Zamora. Un cop fort per a Anna Caula, entrenadora d'un Spar Uni Girona que, però, afrontarà la semifinal de Copa convençuda que té possibilitats de guanyar el Rivas i passar a la final. "La gent pensa que la final serà Rivas-Salamanca? Potser és la previsió més racional, són les dues millors plantilles, i tenen dos pressupostos molts allunyats de la resta. Per tant, si ho analitzes fredament pots pensar això, però, en canvi, la Copa és una competició amb partits a vida o mort on el factor emocional té molta més importància que en una competició com la lliga". Les característiques pròpies de la Copa i els resultats recents de l'equip contra els dos grans, victòria davant Salamanca i derrota a l'últim segon contra Rivas, porten Caula a seguir la mateixa línia que ha seguit les seves jugadores aquesta setmana: "Guanyar el Rivas és complicat, però possible".

A partir de la premissa que la victòria és possible -"aquí ens varen acabar guanyant amb un tir de l'Ana Cruz que no era el millor per a ella i el va ficar a dins..."- Caula desgrana el que ha de fer el seu equip per guanyar. Coincideix amb Allison Feaster que necessitaran defensar molt bé per tenir opcions contra un equip "que té bones jugadores en totes les posicions, amb pivots fortes i altres pivots amb més talent, exteriors de tot tipus... Recuperant Zlatanova i Nicholls tenen dos cincs complets de molt nivell, el titular i que el surt de la banqueta". Sobre la defensa, l'entrenadora gironina té clar que "sempre ha de ser el teu fonament, sota la premissa que si el rival vol aconseguir alguna cosa que s'ho guanyi". Caula marca una línia al voltant dels 60 o 65 punts encaixats, a partir de la qual el seu equip suma opcions de victòria. "És més fàcil guanyar Rivas si et fan 60 punts, que no pas 70 o 80, perquè costa molt fer punts davant una defensa com la seva. Guanyar fent 90 punts seria molt més complicat".

Defensa a banda, per anotar aquests 65 o 70 punts, l'Uni necessita tenir bons percentatges de tir. "Com a mínim la mitjana dels que tenim normalment a la lliga. Al final el bàsquet és molt més senzill del que sembla, si anotes punts pots guanyar, però si tens una dia que van totes a fora no hi ha res a fer. I aquest és un factor més complicat de controlar".

Tothom ha d'aportar

El que sí té clar Caula és que necessita l'aportació de totes les seves peces. "El rival pot intentar que les teves armes ofensives - Monroe, Feaster o Jordana - no anotin, però després tu has de trobar solucions amb jugadores que poden deixar més lliures com Anna Carbó, Eva Bou o Jael Freixanet. Es tracta que, sigui una o l'altra, sempre hi hagi jugadores que aportin punts amb bons percentatges"

El Rivas també intentarà defensar. I, com ja fan la majoria d'equips de la lliga, les madrilenyes sortiran a pressionar fort Noemí Jordana amb l'esperança que amb la veterana base de Torelló ofegada l'Uni s'acceleri jugant. Caula somriu quan se li recorda que la gironina del Rivas, Queralt Casas, admet que s'està mentalitzant per sortir a pressionar Jordana des del minut 1. "És lògic, tots els equips treballen i busquen com aturar els rivals, però la Noe és una jugadora amb molta experiència i en aquestes situacions, quan et pressionen, hem de mirar-ne de treure'n profit d'alguna manera". Caula té clar que, per molt aclaparada que estigui l'osonenca, el seu equip acabi jugant "sempre amb una altra jugadora pujant la pilota, ni tampoc que la seva pressió ens faci jugar accelerades".

Aquí hi ha un altre factor clau. No accelerar-se. Amb jugadores com Casas, Cruz o Honti al Rivas li agrada sortir al contracop i portar els partits a un ritme ràpid que no convé a l'Uni. "Hem d'intentar frenar el seu contraatac millorant el nostre treball en el rebot ofensiu,però sobretot evitar perdre pilotes que sempre es converteixen en un bàsquet molt fàcil per a elles". Treballant en l'scouting de la semfinal contra el Rivas, de moment aquí ningú vol parlar d'una possible final, els tècnics de l'Uni han insistit en una mateix concepte. Que el Rivas no trenqui el partit en una rauxa de pocs minuts que obligui les gironines a jugar sempre a remolc en el marcador.

"És molt important aturar els seus moments bons de joc, que no marxin en tres minuts, però sobretot ens hem de centrar en no cometre errades i en fer bé les coses senzilles". Poques errades, fer bé el que cada jugadora sap fer, evitar les pilotes perdudes,carregar en el rebot ofensiu, demostrar un bon nivell defensiu, estar atentes al tirs oberts de Kurasova... Anna Caula desgrana molts factors a controlar, però també clar que hi ha un altre factor més complicat de controlar. "Tenir uns percentatge acceptables, al final el bàsquet és molt senzill i si no anotes no pots guanyar".