El Mundial s'acaba aquest migdia al circuit Ricardo Tormo de Xest. És la darrera prova d'un campionat en el qual Maverick Viñales ha vist frustrades les seves opcions de convertir-se en campió del món per primera vegada i avui té per objectiu eixugar els nou punts que el separen del mallorquí Lluís Salom (KTM) per, almenys, consolar-se amb el subcampionat.

Per aconseguir-ho, el gironí s'hauria d'adjudicar la cursa i esperar que el seu rival acabés tercer o més enrere. Malgrat que el títol ja està decidit -Cortese es va coronar campió a Sepang- l'objectiu de la victòria no serà gens fàcil per a un Viñales que ahir va patir problemes en la seva Honda. El rosinc, qui encara no sap en quin equip competirà l'any que ve, va dominar la qualificació amb mà de ferro durant la primera part de la sessió; a falta d'un quart d'hora, el pilot va entrar als boxs per canviar les rodes per afrontar els minuts descisius però un problema tècnic que en la tarda d'ahir els enginyers de l'Avintia Racing encara no havien localitzat, va obligar al gironí a romadre als garatges i quedar-se sense l'oportunitat de millorar els seu temps. Tot i això, Viñales sortirà des del cinquè lloc gràcies a l'1:41.774 que havia marcat. La pole va ser per a un sorprenent Jonas Folger (Kalex KTM), que va marcar el millor temps en l'última volta dels entrenaments i quan quedaven tot just mitja dotzena de pilots per creuar la meta. El rival de Viñales pel sotscampionat, Salom, arrencarà des del tercer lloc. De la seva banda, Isaac Viñales (FTR Honda) sortirà des de la 23a posició després de provar un nou xassís MIR tot i que en la cursa utilitzarà l'FTR.

En la categoria reina, Dani Pedrosa (Honda) va batre el rècord del circuit (2006, Valentino Rossi: 1:31.002) i d'aquesta forma es va convertir en l'únic pilot a trencar la barrera del minut i 31 segons per recórrer el traçat valencià amb un espectacular 1:30.844. És la cinquena pole del curs per al pilot barceloní, que va superar per tres dècimes el campió Jorge Lorenzo (Yamaha), mentre que l'australià Casey Stoner (Honda RC 213 V), que es retira després de la carrera d'avui, va ser tercer en la taula de temps. En Moto 2, Pol Espargaró (Kalex) va haver de veure com el seu registre era el millor temps de la qualificació des del monitor de televisió del seu taller ja que va patir una caiguda a dotze minuts pel final i ja no es va poder reincorporar. Marc Márquez (Suter), també va caure, però va poder tornar per fer el segon temps de la jornada. Tot i això, el lleidetà sortirà últim per una penalització encaixada abans- d'ahir.