El Carib ja és a Espanya?

Hi ha una tendència que impulsa l’aparició de les anomenades «nits tropicals», és a dir, aquelles en què el termòmetre no baixa dels 20 graus en cap moment

El Carib.

El Carib. / Pixabay

Redacció

Com sap qualsevol que s’hi hagi banyat, les aigües del Carib són càlides. La seva temperatura superficial mitjana és de 28ºC. El Mar Mediterrani és més fred, però això està canviant, perquè des de fa uns quants anys la seva temperatura està pujant de forma accelerada i ja hi ha dies a l’estiu en què arriba a 28 i fins a 29 graus centígrads en diversos punts del litoral espanyol. Òbviament, no és una mitjana anual, però sí que és una tendència que impulsa l’aparició de les anomenades «nits tropicals», és a dir, aquelles en què el termòmetre no baixa dels 20 graus en cap moment.

Segons recorden climatòlegs com Jorge Olcina, de la Universitat d’Alacant, quan el mar supera els 25 graus deixa de refredar l’aire, i això és el que provoca aquest ambient tan càlid durant la nit quan es produeixen episodis d’onades de calor.

El Mar Mediterrani serà cada cop més aclaparador a l’estiu per als que hi viuen, ja que l’escalfament del mar i l’aire estan interconnectats i s’alimenten mútuament. S’ha passat de 15 a 20 nits tropicals el 1980, a no baixar de les 80 actualment, fet que està directament relacionat amb una aigua del mar tan càlida. Això impulsa també l’aparició de més tempestes extremes i fins i tot «medicanes» anglicisme format per «mediterranean hurricane» (huracà mediterrani), fenomen que amenaça de ser cada cop més freqüent, precisam ent per les noves condicions climàtiques. Tot està canviant al Mare Nostrum.