30 de setembre de 2020
30.09.2020
L'Empordà
Madrid

L'Estat suspèn els objectius de dèficit per al 2020 i 2021 i permet que els ajuntaments gastin tots els seus romanents

Montero convoca el Consell de Política Fiscal i Financera el pròxim dilluns

30.09.2020 | 12:31
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimecres que l'Estat suspèn les regles fiscals i els objectius de dèficit de manera extraordinària per al 2020 i 2021 per al conjunt de les administracions (Estat, CCAA i Ajuntaments), una mesura que es plasmarà als pròxims dies al Consell de Ministres quan s'aprovi el sostre de despesa i es presenti la previsió de dèficit del 2020 i 2021 i el desglossament per sectors. Segons Montero aquesta suspensió permetrà que els ajuntaments puguin utilitzar tots els seus romanents durant els anys 2020 i 2021, "una bona notícia per a les entitats locals perquè no hi havia motiu perquè els ajuntaments tinguessin diners al banc i no els poguessin utilitzar".

Montero ha comparegut en roda de premsa per anunciar la mesura recordant que la UE ha posat a disposició dels estats mesures d'endeutament i fons per plantar cara a la pandèmia i al mes de setembre ha confirmat que la clàusula de salvaguarda es manté al 2021. Per tant, ha dit, Europa ha establert una suspensió de les regles fiscals per al 2020 i 2021, "fet que suposa un parèntesi al pacte d'estabilitat".

"El govern ha estudiat de manera minuciosa com aplicar aquesta decisió comunitària, les conseqüències i els procediments", ha dit Montero, i per això ha convocat les CCAA al Consell de Política Fiscal i Financera el pròxim dilluns a la una de la tarda per mantenir aquest principi de suspensió de les regles fiscals.

La ministra ha afirmat que la suspensió de les regles fiscals és "una decisió sense precedents perquè les administracions posin la totalitat dels recursos al servei dels ciutadans" que "atorga flexibilitat fiscal per mantenir polítiques socials i d'estímul econòmic que no deixin ningú enrere".

"El moment econòmic i la indicació de les autoritats europees recomanen a Espanya que se suspenguin les regles fiscals per construir uns pressupostos que permetin afrontar les necessitats dels ciutadans i no dificultin la recuperació econòmica".

La mesura és una bona notícia per als ajuntaments. Segons Montero la suspensió de la regla fiscal permetrà que els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents durant l'any 2020 i 2021, els dos exercicis, sense "cap tipus de limitació".

Segons Montero, l'executiu espanyol aprovarà un nou reial decret que suspèn "gran part" de les qüestions de l'anterior decret llei i podran gastar els romanents. Inclourà mesures per als ajuntaments que no tenen romanents.

A més, les CCAA i els ajuntaments podran redactar els seus pressupostos per al 2021 "tenint en compte les taxes de referència que s'aplicaran i que s'explicaran al Consell de Política Fiscal i Financera".

Pel que fa al deute, les CCAA i els Ajuntaments tindran una taxa de referència respecte a la previsió del dèficit per al 2020 i 2021 i posarem a disposició de les CCAA i els Ajuntaments via FLA les respectives autoritzacions d'endeutament

Amb tot seguiran vigent mesures com el compliment del termini mitjà de pagament als proveïdors per evitar un augment de la morositat

En tot cas ha afirmat que el govern espanyol "no renuncia als principis d'estabilitat pressupostària" i només suspèn les regles fiscals, però "no la responsabilitat fiscal".

No hi haurà senda de dèficit

Montero ha explicat que la mesura implica que l'executiu espanyol no presentarà una senda de dèficit "perquè no hi ha objectius d'estabilitat pressupostària", però sí que presentarà un sostre de despesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook