Els casos de coronavirus a Espanya han pujat aquest dilluns a 9.919 casos, i ja s'han registrat 309 morts (amb un 3 per cent de letalitat), si bé 530 pacients han estat donats d'alta, segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat.

En l'àmbit nacional, 432 estan en una Unitat de Cures Intensives (UCI). En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha comentat que, tot i que la letalitat actual a Espanya de la nova coronavirus se situa en el 3 per cent, aquesta vaig poder variar entre comunitats autònomes, ja que en algunes s'han vist més afectades les persones grans, principal grup de risc de mortalitat per aquesta causa, i en altres regions els més joves.

"Això no vol dir que la taxa de letalitat es vagi a quedar com fins ara, ja que depèn molt dels pacients que estan a l'UCI i d'aquells que s'encomanin. Per això, és clau garantir que les persones que estan en risc estiguin ben protegides", ha asseverat Simó en una roda de premsa conjunta al Palau de la Moncloa després de la reunió de Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus, presidit pel president de Govern, Pedro Sánchez, i creat després que aquest cap de setmana s'hagi declarat l'estat d'alarma a Espanya a conseqüència de la ràpida evolució del coronavirus.

La comunitat de Madrid continua sent la regió amb més casos (4.165), tot i que al País Basc (630) i la Rioja (312) tenen també una alta incidència de la malaltia. Així mateix, Andalusia ja compta amb 554 casos, Aragó amb 174, Astúries 177, Balears 73, Canàries 119, Cantàbria 58, Castella-la Manxa 567, Castella i Lleó 334, Catalunya 903, Ceuta 1, Comunitat Valenciana 409, Extremadura 111, Galícia 245, Melilla 8, Múrcia 77 i Navarra 274.

"És veritat que hi ha algunes altres comunitats que van pujant les seves taxes i incidència, com ara Navarra, a mesura que anem recuperant casos aquesta incidència pot anar baixant", ha dit Simó. Dit això, ha recordat que els principals grups de risc són les persones amb hipertensió, malalties respiratòries cròniques i cardiovasculars, si bé ha reconegut que això "no implica" que algunes persones que no pertanyen a aquests grups de risc puguin patir "quadres greus" de la malaltia.

"La sobrecàrrega dels sistemes sanitaris està sent important i algunes informacions estan trigant una mica a ser processades", ha dit Simó, per informar que en l'actualitat s'estan identificant un 25 per cent més de casos cada dia, de manera que es preveu que la pandèmia segueixi creixent a Espanya durant "uns quants dies".

No obstant això, Simó ha assegurat que si la població compleix "al peu de la" les mesures d'higiene i distanciament és "molt probable" que l'"impacte" de les mateixes sigui "ràpid" si bé no es podran observar, "com a mínim", fins a uns tres o quatre dies. Així, i a escala pessimista, es calcula que la corba d'incidència segueixi incrementant durant 10 dies, tot i que Simón ha insistit que si es compleixen les recomanacions, es pot escurçar aquest període.

No baixar la guàdia

Precisament per això, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha demanat als ciutadans "no abaixar" la guàrdia durant els últims dies de quarantena, avisant que els primers poden ser "divertits", però els tres o quatre últims "no" i, per tant, es rebaixi la protecció.

"Cal buscar maneres de suportar aquest període de quarantena de la manera més adequada. Els períodes de quarantena quan s'acosta el final són complicats i, si no mantenim la tensió l'esforç que s'ha realitzat durant els primers dies no hi haurà servit", ha emfatitzat Simón.

Això no obstant, ha assenyalat que no cal que la població dugui a terme altres mesures per evitar el contagi, com ara deixar les sabates fora de casa o utilitzar guants per anar a fer la compra, sinó que el que cal fer, "com així s'ha demostrat", és rentar-se les mans, mantenir la distància entre persones i evitar sortir al carrer.

"No podem fer que això ens porti a una situació límit en la qual no anem a ajudar a una persona que necessita ajuda per no morir. Això ens ha de portar a ser responsables i complir amb les recomanacions que són mantenir les mesures d'higiene i de distanciament", ha sentenciat.

Finalment, i després enviar un missatge d'agraïment a "tots" els professionals que estan treballant i fent un "esforç gairebé sobrehumà" en el sistema sanitari, Simón ha recordat que, quan sigui necessari i on calgui, es s'ampliaran les plantilles i els recursos materials.