L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha arribat a un acord amb Vodafone, Movistar i Orange que permetrà a l'organisme seguir la pista, durant vuit dies, als telèfons mòbils a tot Espanya amb l'objectiu d'obtenir informació sobre la mobilitat dels espanyols , han confirmat a Europa Press fonts de l'organisme.

Les dades telefòniques que facilitaran les operadores a l'INE seran completament anònimes i el 'rastreig' comprendrà aquests vuit dies: 18, 19, 20 i 21 de novembre (tots ells dies laborables); 24 de novembre (diumenge); 25 de desembre (festiu); 20 de juliol, i 15 d'agost.

D'aquesta manera, es podrà obtenir informació sobre la mobilitat dels espanyols en dies de treball, en diumenge, en alguns moments de l'estiu i en un festiu tan destacat com el Dia de Nadal, quan moltes famílies es reuneixen per celebrar aquesta festa.

Fonts de l'organisme han indicat a Europa Press que les dades que proporcionaran les operadores no són posicionals, és a dir, no consistiran en donar la posició dels telefónos mòbils, sinó en el recompte de terminals que hi hagi en un lloc a una hora determinada. D'aquesta manera, no s'entra en col·lisió amb la Llei de Protecció de Dades.

Amb aquestes aquestes dades es podrà, per exemple, saber on es desplaça la població per treballar o a quines parts d'Espanya es viatja quan s'agafa vacances, el que al seu torn proporciona informació sobre els transports i serveis públics que podrien millorar-se.

Segons publica aquest dilluns 'El País', per a realitzar aquesta estadística, l'INE dividirà el territori nacional en 3.500 cel·les amb un mínim de 5.000 persones en cadascuna i durant els dies de 'rastreig' es comptaran els mòbils entre les dotze de la nit i les sis del matí per establir el lloc de residència i entre les nou del matí i les sis de la tarda per analitzar on es desplacen.