Espanya és el quart estat de la Unió Europea on es percep menys independència judicial, només per davant de Bulgària, Eslovàquia i Hongria, segons el darrer l'informe de la Comissió Europea sobre els sistemes judicials europeus. Així, l'Estat ha caigut dues posicions respecte a l'any anterior, quan ocupava el 6è lloc per la cua en aquest indicador, i ha passat a estar per darrere d'Itàlia i Eslovènia. D'altra banda, Espanya també ha caigut en l'indicador sobre la presència de dones al Tribunal Suprem i aquest 2018 ha passat a ser el segon estat de la UE amb menys jutgesses en aquesta alta instància judicial, només per davant de Malta que no en té cap.

Només un 15% dels jutges del Suprem espanyol són dones, mentre que a països com a Letònia, Romania, Bulgària representen més del 70%.

Independència judicial

Un 55% dels enquestats a l'Estat creuen que la independència dels tribunals espanyols és "dolenta" o "molt dolenta" i més del 40% considera que la causa és "la interferència o pressió del govern o dels polítics" als jutges. En països com Dinamarca, Finlàndia o Àustria entre el 80% i el 90% de la població percep que la independència de la justícia és "molt o bastant bona".