31 de octubre de 2018
31.10.2018

La Princesa Leonor llegeix la Constitució en la seva primera intervenció pública

L'hereva de la Corona ha llegit l'article 1 de la Carta Magna

31.10.2018 | 11:56
La Princesa Leonor llegeix la Constitució en la seva primera intervenció pública

El rei Felip VI i la princesa d'Astúries han fet aquest dimecres la lectura pública de la Constitució, en un acte que el cap de l'Estat ha descrit com la millor manera de "reafirmar, una vegada més, la fidelitat i el compromís de la Corona amb la democràcia, amb la llibertat, amb Espanya i la Constitució espanyola".

Felip VI ha pronunciat aquestes paraules abans de començar la lectura del Preàmbul, que estableix el desig de la nació espanyola de "garantir la convivència democràtica dins de la Constitució i de les lleis conforme a un ordre econòmic i social just" i "consolidar un estat de dret que asseguri l'imperi de la llei com a expressió de la voluntat popular".

També parla de "protegir els espanyols "i els pobles d'Espanya en l'exercici dels drets humans, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions", promoure la cultura i l'economia, "establir una societat democràtica avançada" i contribuir a unes relacions internacionals pacífiques.

El cap de l'Estat s'ha quedat a una banda del faristol mentre la seva filla gran ha pujat a la tribuna i ha llegit els tres punts de l'article 1, amb veu infantil i mirant, somrient, l'auditori format per les autoritats que s'ha congregat a l'Institut Cervantes.

"U, Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret, que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític. Dos, La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l'Estat. Tres, la forma política de l'Estat espanyol és la Monarquia parlamentària", ha llegit.

Després, entre aplaudiments, ha besat el seu pare i, en baixar al pati de butaques, també la seva mare, que es trobava a primera fila amb la infanta Sofia. Després de la qual cosa ha llegit el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, l'article 2, sobre la indissoluble unitat de la nació espanyola. Cada lectura ha estat rebuda amb aplaudiments.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha llegit l'article 3; el president del Senat, Pío García-Escudero, 4; els presidents del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, els articles 5 i 6 respectivament; i la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, l'article 7.

Els pares de la Constitució José Pedro Pérez-Llorca i Miquel Roca han posat el fermall final a la part inicial -Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón no han pogut finalment assistir-hi. A Roca li ha tocat l'article 9, el que estableix que "els ciutadans i els poders públics estan subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook