01 de octubre de 2017
01.10.2017
40 Años
40 Años

Rajoy convoca els partits del Congrés per buscar "unitat" i celebra la "lleialtat" de les forces de seguretat

Assegura que l´1-O ha estat una "escenificació" en el marc d´una "estratègia" de l´independentisme "contra la convivència democràtica i la legalitat"

01.10.2017 | 21:45
El president espanyol, Mariano Rajoy

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest diumenge que convocarà les forces polítiques amb representació als Diputats per buscar "unitat" i "reflexionar junts" sobre l´actuació respecte a Catalunya, i demanarà aquest mateix dilluns també la compareixença al Congrés dels Diputats per explicar l´actuació d´aquest 1-O. En una compareixença sense preguntes a La Moncloa, Rajoy no ha fet referència a la violència exercida contra els ciutadans que s´han concentrat als col·legis electorals (més de 700 ferits), però sí que ha destacat la "lleialtat" i "el compromís" de les forces de seguretat de l´Estat. Segons el president espanyol, aquest diumenge "no hi ha hagut un referèndum d´autodeterminació", i "hem assistit a una mera escenificació" en el marc d´una "estratègia" de l´independentisme "contra la convivència democràtica i la legalitat".

Segons Rajoy, Espanya té una democràcia "amable i tolerant" però alhora "ferma i determinada", i ell "sempre" ha estat "el president de tots els espanyols" des del convenciment que la seva obligació és "protegir i fer complir la llei" així com promoure "la convivència i la concòrdia".

El president espanyol ha assegurat a les vuit del vespre "amb tota rotunditat" que ha complert la seva paraula. "No hi ha hagut referèndum d´autodeterminació" i "l´estat de dret manté la seva fortalesa i vigència" davant els que "la contravenen i el volen subvertir", i "actua davant qualsevol tipus de provocació amb eficàcia i serenitat".

Per aquest motiu ha assegurat que el que s´ha vist aquest diumenge a Catalunya és "una mera escenificació" i "un episodi més" duna "estratègia contra la convivència democràtica i la legalitat". Es tracta, segons Rajoy, d´una "estratègia irresponsable" on "alguns han volgut furtar la veu dels que pensen diferent".

"Hem vist adoctrinament de nens"

El president espanyol ha fet una llista de les ""arbitrarietats i abusos" que segons ha assegurat promouen els independentistes mitjançant un referèndum que és "una burla a l´essència de la democràcia". "Hem vist comportaments i actituds que mai mes s´ha de repetir", ha dit, com "adoctrinament de nens, i assetjament a periodistes i a jutges".

Responsabilitza els que han promogut el referèndum

En aquest sentit, ha afirmat que "els responsables" dels fets d´aquest diumenge "són únicament els que han promogut la violació de la legalitat i de la convivència". "Tinc present a tants catalans als que van enganyar en convocar-los a una mobilització il·legal", ha dit, i "entenc la frustració i ho lamento", però "la via per debatre les seves demandes polítiques no pot venir del trencament de la legalitat o de la imposició, sinó d´un diàleg lleial".

Segons Rajoy, "el govern [espanyol] va mantenir en tot moment que aquest referèndum no se celebraria", i els promotors "ho sabien de fa mesos". "Ho van reconèixer ahir amb total claredat i avui ho han constatat. Sabien que el referèndum era il·legal, improcedent i impossible, però van seguir endavant". L´1-O, ha dit, era "un atac premeditat i conscient al que l´estat ha reaccionat amb fermesa i serenitat".

Apel·la a la majoria silenciosa

També ha apel·lat a la suposada majoria silenciosa a Catalunya perquè "la gran majoria del poble de Catalunya no ha volgut participar del guió dels secessionistes". Un fet "indiscutible" que posa de manifest que "són gent de llei en el noble sentit de l´expressió", perquè "han ignorat la convocatòria i s´han situat al costat de la democràcia i la convivència". "Al llarg de la història els espanyols hem estat capaços de superar les diferències més insalvables", ha destacat per apel·lar de nou a la unitat de l´Estat.

Celebra la determinació de les policies

El president espanyol ha volgut agrair la tasca "als partits polítics", als "jutges i fiscals" i "especialment El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil", q ue "han complert amb la seva obligació i amb el mandat de la Justícia. "Hagués estat més fàcil per a tots mirar a un altre cantó mentre es perpetrava un atac tan greu a la legalitat, però o ho han fet, i tots han respost amb lleialtat amb el seu compromís amb la democràcia i l´Estat de dret". També ha agraït el "suport sense fissures" de la UE i de la comunitat internacional que ha entès que estava en joc la vigència de la legalitat constitucional".

"Hem actuat només amb la llei"

Rajoy també ha assegurat que ell i el seu govern han fet "el que havíem de fer". "Hem complert la nostra obligació. Hem actuat ambla llei i només amb la llei, i s´ha demostrat que el nostre estat democràtic té recursos com el que s´ha intentat perpetrar amb aquest referèndum il·legal".
Assegura que no tanca la porta al diàleg

Com fa habitualment, ha apel·lat al diàleg dins de la llei. "Jo no tancaré cap porta. Mi ho he fet, no és la meva manera de fer política", ha dit, però "sempre dins de la llei i sempre en el marc de la democràcia".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema