L'exministra de Defensa Carme Chacón ha mort aquest diumenge a Madrid, segons ha confirmat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a través de Twitter. La socialista, de 46 anys, patia una malaltia cardíaca. Chacón, membre de l'executiva del PSOE i militant del PSC, va ser escollida diputada per Barcelona el 2000. El 2004 va ser nomenada vicepresidenta del Congrés dels Diputats fins que el 2007 va ocupar el càrrec de ministra d'Habitatge del govern de José Luis Rodríguez Zapatero i el 2008 ministra de Defensa, de fet, va ser la primera dona al capdavant d'aquesta cartera. En el 38è congrés del PSOE, celebrat el febrer del 2012, es va presentar com a candidata a secretària general del PSOE; el seu rival va ser Alfredo Pérez Rubalcaba, davant el qual va perdre per 22 vots. Al Congrés Extraordinari del PSOE celebrat els dies 26 i 27 de juliol del 2014 va ser triada Secretària de Relacions Internacionals del PSOE fins al 2016 on va presentar la seva dimissió.

Carme Chacón va néixer el 13 de març del 1971 a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat). Chacón era filla d'un bomber originari d'Oula del Río (Almeria) i d'una advocada catalana. A més, era néta de Francisco Piqueras, un anarquista aragonès.

Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, va ser professora de Dret constitucional a la Universitat de Girona, va realitzar estudis de postgrau al Osgoode Hall Law School de Toronto, a la Universitat de Kingston i a la Université Laval de Quebec (Canadà).

16 anys de política a primera línia

Militant de les joventuts socialistes des de 1989 i afiliada al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) des de 1994, Carme Chacón va iniciar la seva carrera política a la seva localitat natal, Esplugues de Llobregat, on va arribar a ser la primera tinent d'alcalde entre els anys 1999 i 2004.

Carme Chacón va ser escollida diputada per Barcelona l'any 2000 i el 2004 va ser nomenada vicepresidenta del Congrés dels Diputats fins que el 2007 va ocupar el càrrec de ministra d'Habitatge del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Un any més tard, seria la primera dona a l'estat espanyol a ser ministra de Defensa.

En el 38è congrés del PSOE, celebrat el febrer del 2012, Alfredo Pérez Rubalcaba es va proclamar secretari general de tots els socialistes espanyols davant la seva contrincant, Carme Chacón, qui va perdre només per 22 vots de diferència.

L'agost del 2013, Carme Chacón va plegar del Congrés per anar a impartir classes com a professora resident a la Miami Dade College de Florida, als Estats Units, durant un any. Allà va fer classes com a especialista en Sistemes Polítics Comparats, Ciència Política i Administració Pública. Després d'aquest parèntesi, l'exministra va dir que tornaria disposada a lluitar pel lideratge del PSOE.

El juliol de 2014, l'executiva de Pedro Sánchez va rebre el suport de més del 86% dels delegats al Congrés Extraordinari del PSOE. Com a membres catalans a la nova direcció, a més de Pere Navarro i Meritxell Batet, Carme Chacón també va ser una de les escollides. D'aquesta manera, el PSC passava a tenir tres representants en comptes de dos com havia tingut sempre. El càrrec de Chacón a la nova executiva va ser el de secretària de Relacions Internacionals.

El 28 d'abril de 2016, Chacón va anunciar la seva decisió de no concórrer a les llistes del PSC a les eleccions generals del 26 de juliol. L'exministra va atribuir la seva renúncia a motius de caràcter polític, però no en va concretar els detalls. En el moment de fer pública la decisió va explicar que ja la tenia presa des de feia algun temps i entre els primers en saber-ho hi havia persones del seu entorn més immediat, però José Luís Rodríguez Zapatero també n'estava al corrent.

La renúncia de Chacón va arribar just després que l'exsenador Carles Martí anunciés que volia presentar-se a les primàries del PSC per disputar-li el cap de llista a l'exministra. Amb tot, la diputada del PSC va negar que hagués adoptat aquella decisió davant la necessitat de presentar-se a unes primàries per encapçalar la llista del PSC i haver de lluitar contra Martí. Finalment, però, el cap de llista no se'l va endur Carles Martí, sinó que va ser Meritxell Batet, la número dos de Pedro Sánchez en les eleccions del 20 de desembre.

Tot i la seva renúncia després de 16 anys a primera línia política, Chacón no va abandonar els seus càrrecs a la direcció del PSOE i del PSC.

Actualment, l'exministra treballava com a advocada al bufet d'advocats Ramón y Cajal de Madrid.