Espanya, amb 58 punts, se situa en el 41è país amb una menor percepció de la corrupció i es veu superada per altres països com Costa Rica, Brunei, Qatar, Portugal i Bahamas, entre d´altres. De fet, segons un estudi de Transparencia Internacional corresponent al 2016, és el pitjor registre de la sèrie històrica i corre el risc de situar-se entre el grups d´estats com la República Txeca i Geòrgia on la corrupció ja es considera "sistèmica". D´altra banda, l´ONG encarregada de l'informe, avisa que l´Estat té un problema de corrupció política "molt seriós" que cal que afronti de manera "integral i sense pedaços", ja que, sinó, pot tenir efectes negatius sobre les inversions. El rànquing de països on la percepció de la corrupció és menor està liderat per Dinamarca i Nova Zelanda, ambdós amb 90 punts, seguit de Finlàndia i Suècia, amb 89 i 88 punts, respectivament.

Transparencia Internacional afirma que l´Estat encara no es troba entre els països amb corrupció sistèmica, tot i que corre el risc d´entrar en aquest grup, sinó que té "múltiples escàndols de corrupció política en els nivells superiors dels partits i dels governs" i afirma que "els efectes econòmics d´aquestes pèrdues en inversió interna i externa es notaran segurament en els pròxims mesos".

Espanya es va situar al 2015 en la pitjor situació del rànquing després d´iniciar un descens - ha passat de moure´s sobre els 6 o 6,5 punts sobre 10 a caure per sota- coincidint amb la crisi econòmica, en què s´ha incrementat "l´exigència social", i l´aflorament de nombrosos casos de corrupció. En aquest sentit, l´ONG creu que les investigacions policials s´han mostrat "relativament eficaces" però que la detecció és encara "deficient" i encara hi ha sensació "d´impunitat", entre d´altres, per la falta de protecció dels denunciants. A més, ressalta que en comparació amb els països de la Unió Europea comença a ser "preocupant" la "falta de reacció i l'acceptació del declive".

Entre les propostes per fer front a la corrupció, Transparencia Internacional emplaça el govern espanyol -a més de governs de comunitats autònomes i ajuntaments- a dur a terme un conjunt de reformes integrals en els seus nivells de transparència, rendició de comptes, integritat, independència els òrgans fiscalitzadors i de control i de qualitat dels processos de presa de decisions.

A nivell internacional, els països amb menor percepció de la corrupció són Dinamarca i Nova Zelanda, seguits de Finlàndia, Suècia, Suïssa, Noruega i Singapur; tots ells amb puntuacions que oscil·len entre els 90 i els 84 punts. Per contra, tanquen el llistat el Iemen, Síria, Corea del Nord, Sudan del Sud i Somàlia, amb puntuacions que van entre els 10 i els 14 punts.

Transparencia Internacional remarca que el 69% dels 176 països inclosos en aquest estudi van obtenir una puntuació inferior a 50 i que és una mostra del "caràcter massiu i generalitzat de la corrupció en el sector públic a nivell mundial". A més, adverteix que la corrupció i la desigualtat es "reforcen mútuament, creant un cercle viciós entre corrupció, repartiment desigual del poder en la societat i desigualtat en la distribució de la riquesa".

D´altra banda, l´ONG cita els casos d´Hongria i Turquia, que amb líders "autocràtics", han perdut posicions en els darrers anys, mentre que Argentina, que ha deixat enrere el govern de Cristina Fernández de Kirchner, ha pujat.