El Ministeri de l'Interior ha rebut durant el mes de desembre gairebé 600 avisos de ciutadans sobre possibles casos de radicalització jihadista. D'aquestes, el 49% contenia dades que es consideren d'interès en la lluita contra la radicalització, segons ha indicat el Ministeri. El Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) ha rebut aquestes alertes a través dels canals que es van posar a disposició dels ciutadans a principis de desembre amb l'objectiu de contrarestar el radicalisme violent i el reclutament de jihadistes per a l'Estat Islàmic.

El ministre Jorge Fernández Díaz va anunciar en la reunió del Consell de Ministres de Justícia i Assumptes d'Interior de la UE, celebrada el passat 4 de desembre a Brussel·les, que el Ministeri de l'Interior espanyol iniciava "una campanya de contranarrativa al missatge radical de DAESH amb l'objectiu d'intentar desacreditar la propaganda que l'organització terrorista utilitza per captar seguidors".

La campanya, denominada 'Stop Radicalismes', s'emmarca en el Pla Estratègic Nacional de Lluita Contra la Radicalització Violenta i posa a la disposició dels ciutadans una sèrie de canals de comunicació directa amb el Centre de Coordinació d'Informació sobre Radicalització, dependent del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any.

"Aquests canals permeten al ciutadà posar en coneixement del CITCO possibles processos de radicalització en el seu entorn més proper de forma anònima i segura", assenyalava Fernández Díaz. En aquest sentit, el ministre va subratllar que aquesta iniciativa "es constitueix com una eina clau en la lluita contra la radicalització".

Les vies de col·laboració ciutadana en el marc de la campanya 'Stop Radicalismes' són la pàgina web www.stop-radicalismos.es, a través de correu electrònic stop-radicalismos@interior.es, l'aplicació mòbil Alertcops o el telèfon gratuït 900 822 066.

Segons ha indicat el Ministeri, el 46% dels avisos s'han rebut a través de la pàgina web, el 40,5% per telèfon, el 7,8% s'han reportat per mitjà del correu electrònic i el 5,8 a través de l'aplicació mòbil.

La informació que es realitza a través d'aquests canals es deriva a les Forces i Cossos de Seguretat si es tracta de fets que puguin ser constitutius de delicte o quan es requereixi una intervenció immediata. Fora d'aquestes situacions, la informació es trasllada a l'Àrea d'Estratègia i Prospectiva del CITCO que realitza una valoració, comunicant les dades que puguin ser d'interès a les Forces i Cossos de Seguretat.

Així mateix, s'informa sobre les comunicacions rebudes al Grup Nacional i als Grups Locals de Lluita contra la Radicalització Violenta. Finalment, en cas de tractar-se de supòsits terroristes estrangers, és l'Àrea d'Intel·ligència del CITCO l'encarregada de treballar la informació, segons ha apuntat el Ministeri.

'Stop-Radicalismes' s'estrena a les xarxes socials

També s'ha activat la campanya de comunicació estratègica en xarxes socials amb l'objectiu de contrarestar l'aparell propagandístic d'Estat Islàmic. Els perfils a Twitter del Ministeri de l'Interior, de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil han estat els primers a difondre una sèrie de missatges en espanyol i en àrab, amb vídeos i vinyetes i sota l'etiqueta #DaeshVidasRotas, en els quals es destaca la situació real que es viu als territoris ocupats per l'organització terrorista.

En una segona fase, està previst que aquests continguts siguin divulgats també a les entitats col·laboradores en el desenvolupament del Pla Estratègic Nacional de Lluita Contra la Radicalització Violenta, als col·lectius de risc que es puguin considerar com l'"audiència objectiu" dels missatges, i a altres entitats que donin suport a la iniciativa.

Inicialment, la campanya 'Stop Radicalismes' en xarxes socials se serveix del material que proporciona la Coalició Global anti-DAESH, de la qual avui formen part més de 63 països, entre ells Espanya, que, a través de la Divisió Antiterrorista del CITCO, participa en un grup de treball sobre comunicació estratègica que el seu objectiu és precisament fer front a l'aparell propagandístic d'Estat Islàmic. Més endavant serà el propi Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat el que elabori continguts propis per a la campanya, segons ha indicat el Ministeri de l'Interior.