Joan Ribó (Compromís) ha estat proclamat aquest dissabte nou alcalde de València en substitució de Rita Barberá (PP), que després de 24 anys al govern municipal ha renunciat a l'acta de regidora i no ha estat present ni tan sols en el traspàs de poders. Durant la votació, el candidat de Compromís ha comptat amb suport del PSPV-PSOE (5 regidors) i València en comú (3 regidors), que sumats als 9 representats de la coalició fan els 17 regidors necessaris per a la majoria a la cambra. El PP, amb 10 regidors, i Ciutadans amb 6 han votat cadascú el seu candidat. Durant el seu discurs, Ribó ha remarcat que s'inicia un nou temps, un canvi de cicle a la ciutat i ha tingut un record per als veïns del Cabanyal.

Després de la seva proclamació, Joan Ribó ha sortit al carrer on centenars de persones l'han aclamat a la plaça de l'Ajuntament de València al crit d' "alcalde!". En la concentració s'han pogut veure nombroses banderes de Compromís i alguna del PSPV-PSOE. A la proclamació de Ribó ha assistit la síndic de Compromís, Mónica Oltra, i el vicepresident primer de les Corts Valencianes, Enric Morera (també de Compromís) així com l'exalcalde socialista Ricard Pérez Casado, entre altres.

Al seu discurs, el nou alcalde, nascut a Manresa (Bages), ha recordat que va arribar a València fa 50 anys per estudiar i que "aquesta ha estat una ciutat que m'ha fet créixer i ser un valencià per voluntat pròpia". Ribó ha agrait la confiança a tots els seus votants i ha remarcat que serà un alcalde per a tots els ciutadans.

El nou cap del govern municipal ha assenyalat que la transparència ha de ser un dels eixos del seu mandat, dient que l'ajuntament "ha de tenir parets de vidre". Així mateix, ha manifestat el seu compromís contra la corrupció i per retornar "tots els diners que han sortit de la caixa comuna".

Ribó ha afegit que la participació ciutadana ha de ser un segon eix del seu govern on els consells ciutadans guanyin pes i els pressupostos siguin participatius. El nou alcalde ha dit que ha rebut amb poc entusiasme la vara de comandament i que demanarà al secretari que la faci guardar perquè no simbolitza la seva manera de governar.

En aquest sentit ha dit que vol "treballar al costat dels ciutadans" i s'ha posat com una de les prioritats reduir la taxa d'atur amb foment de les polítiques de rehabilitació dels habitatges, impuls de l'agricultura de l'horta de València, polítiques turístiques i foment del comerç de proximitat front a la "competència deslleial" de la llibertat d'horaris.

"Respectarem el Cabanyal i la seva peculiar trama urbana" ha dit Ribó en relació a la paralització del projecte d'ampliació de l'avinguda Blasco Ibañez fins el mar passant pel mig del barri. El nou alcalde ha assenyalat que treballarà per la mobilitat sostenible, ampliant carrers per caminar i augmentant carrils bicis alhora que fomentant l'ús del transport públic.

Joan Ribó ha dit que treballarà perquè les Falles siguin patrimoni de la humanitat i per omplir els diversos contenidors culturals que té la ciutat. Així mateix, ha remarcat la importància que el valencià sigui la llengua de València des de la diversitat.

"Després de 24 anys d'una certa forma de governar, avui comença una nova època per a València i per aquest ajuntament, us convido a tots i totes a participar d'aquest canvi", ha finalitzat Ribó.