Uns 546.000 gironins, cridats a les urnes en uns comicis atípics

La coincidència amb les vacances ha propiciat un volum rècord de vot per correu 

La preparació d'un col·legi electoral.

La preparació d'un col·legi electoral. / Marc Martí

Laura Fanals

Un total de 546.373 gironins estan cridats avui a les urnes per escollir els sis diputats al Congrés i els quatre senadors que els representaran durant els propers quatre anys. Es tracta d’unes eleccions condicionades per una convocatòria atípica, feta per sorpresa el 29 de maig, després de la debacle socialista a les eleccions municipals i autonòmiques. El president del Govern, Pedro Sánchez, expert en sobreviure a situacions polítiques límit, ha intentat frenar una caiguda vaticinada per la gran majoria de sondejos, mentre que el PP aspira a recuperar el Govern de la mà d’Alberto Núñez Feijoó. A l’aritmètica, tanmateix, caldrà sumar-hi Vox i Sumar, que es disputen el tercer lloc. 

La convocatòria en plenes vacances d’estiu ha condicionat, sense dubte, la campanya electoral -en plena onada de calor- i també les votacions, ja que el període de vacances ha propiciat una xifra rècord de votacions per correu: en total, 16.537 gironins han sol·licitat votar amb aquesta modalitat, la xifra més elevada mai registrada en unes generals a la demarcació, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una situació que s’ha repetit arreu de l’Estat i, arran d’aquesta allau de peticions de vot per correu, la Junta Electoral Central ha hagut d’ampliar els terminis tant per a la sol·licitud com per a emetre el vot. 

Per a aquells gironins que optin per anar a votar avui presencialment, a les comarques gironines hi haurà instal·lats 383 col·legis que comptaran amb 863 meses. Segons les dades de la delegació del govern a Catalunya, a tot Catalunya hi haurà 5.201 representants de l’administració que vetllaran pel bon funcionament de la jornada. 

Les apostes dels partits gironins

Qüestions com la construcció de l’estació del TAV a l’aeroport de Girona i el paper que aquest ha de tenir en el sistema aeroportuari català, el futur parc eòlic marí al Cap de Creus, el pas de la MAT per la comarca de la Selva (tema en el qual tots els partits s’han mostrat en contra) o el desdoblament pendent de l’N-II a l’Alt Empordà són algunes de les qüestions que han marcat la campanya a les comarques gironines, caracteritzada per actes de petit format i amb molt pocs debats durant els quals els candidats hagin pogut entrar en el cos a cos.

Esquerra, que ha apostat per la continuïtat de la mà de Montse Bassa i Joan Margall, intentarà revalidar els dos diputats després de la patacada que van experimentar a les municipals de maig, quan es van quedar amb 48 regidors menys dels que tenien.

Junts, per la seva banda, ha optat per la renovació tot apostant per una cara coneguda de l’independentisme, l’exalcaldessa de Girona Marta Madrenas. Madrenas assumeix la responsabilitat d’intentar mantenir els dos diputats que la formació va obtenir l’any 2019 fent tàndem amb els fins ara senador Josep Maria Cervera, alcalde de Port de la Selva.

Tot i això, els dos diputats que va aconseguir Junts per Girona en els últims comicis es van acabar dividint i un d’ells va ser per al PDeCAT, que en aquesta ocasió es presenta com a PDeCAT-Espai CiU amb el jove Pol Pérez com a candidat. 

Mentrestant, el PSC torna a apostar pel seu primer secretari, Marc Lamuà, que reivindica els progressos socials i econòmics realitzats pel govern de Sánchez. Després d’uns bons resultats a les municipials, el PSC aspira com a mínim a mantenir un representant al Congrés i, si pot ser, obtenir el segon. 

També intentarà mantenir-se Sumar-En Comú Podem, que durant aquests quatre anys han tingut com a diputada Laura López i que en aquesta ocasió presenta una cara nova, Júlia Boada.

Finalment, caldrà estar atent als resultats del PP, CUP i Vox, que actualment no tenen representació però que aspiren a aconseguir-ne. La candidata del PP, Concepció Veray, ha fet una campanya intensa per tal de recuperar l’escó que anteriorment ja havia ocupat, mentre que la CUP ha decidit que Mireia Vehí, fins ara diputada per Barcelona, sigui ara la cap de cartell de Girona. Finalment, Vox ha apostat pel regidor de Roses Ignasi Mulleras. 

Subscriu-te per seguir llegint