Antonio Manuel Eff-Darwich Peña és un investigador de Ciències Planetàries, doctor de la Universidad de La Laguna (Tenerife), que ha engrescat quatre escoles d’arreu del món perquè mesurin la Terra. «La idea fonamental és que els nens vegin com podem mesurar quelcom aparentment tan complicat, com és la mida del nostre planeta, utilitzant un llapis i el coneixement bàsic dels triangles», ha dit el promotor del projecte educatiu.

L’Escola del Far d’Empordà és un dels centres que s’han implicat en aquest experiment internacional, en què també participen una escola de les Illes Canàries, una de Nova York i una altra d’Egipte propera a l’emplaçament arqueològic d’Abu Simbel.

A través d’aquesta dinàmica, els alumnes, de totes les etapes educatives, podran entendre com Eratòstenes va ser capaç de discernir que la Terra era esfèrica i quina era la seva mida fent ús de triangles i d’una gran capacitat d’observació. La directora de l’Escola del Far, Rosa Maria Moret, es felicita que l’alumnat d’aquest petit centre rural tinguin l’oportunitat de participar en aquest projecte d’abast mundial.

Cada una de les quatre escoles saben en quin moment del dia cal prendre les mesures i quin és el procediment que han de seguir. Rosa Maria Moret explica que es juga molt amb l’ús de les ombres per mesurar el pas del temps i el recorregut del Sol pel cel.

«El projecte en si porta una part didàctica molt potent, que és la geometria i el triangle, adornat amb la part històrica i el projecte col·laboratiu entre diverses localitzacions al món», ha comentat l’investigador canari. La iniciativa pedagògica es va fent per etapes al llarg del curs.