«Estima'm quan menys ho mereixi... perquè és quan més ho necessito: Una guia per a pares i mares d'adolescents». És un títol llarg però que sintetitza tot allò que el psicòleg, educador i periodista Jaume Funes vol transmetre al lector, principalment pares i mares carregats de les incerteses educatives que envolten l'adolescència dels fills.

La publicació del llibre, editat per Columna, va ser un dels motius que va portar Jaume Funes a Figueres, a fer una conferència a La Salle. Un teatre de l'escola amb més de dues-centes persones de públic va deixar palès l'interès que desperta l'expert quan parla sobre les conductes dels joves.

«No existeix un adolescent sense un smartphone». Algunes de les seves eloqüents frases van fer riure i somriure a més d'un dels presents. Entre altres coses, va constatar quines són les afirmacions que identifiquen els adolescents, com ara aquesta: «Jo ho sé tot». «Teniu davant un personatge que et dona lliçons», va dir Jaume Funes al públic, convidant-lo a fer un exercici de comprensió envers els fills que cursen l'ESO.

«Després d'una enganxada en la qual tu no tens raó, però durant la qual el fill t'ha tret de polleguera, és bo reconèixer-ho i demanar-li perdó», va recomanar l'expert. Jaume Funes va donar, en la seva xerrada, algunes advertències per a la reflexió dels pares d'adolescents.

Moltes d'elles es troben en el seu nou llibre, el qual pot ser llegit en qualsevol ordre i s'organitza en dues grans parts. La primera intenta resumir reflexions i criteris per conviure activament i positivament amb els nois i noies adolescents. La segona és una aplicació pràctica a quatre grans preocupacions adultes: la sobreprotecció, el paper de l'escola, l'equilibri emocional i la comprensió de la societat.

«Sobretot, deixeu-los créixer i mireu d'entendre que les seves respostes, aparentment dures, no són més que missatges ocults per continuar sentint-se estimats, per no descobrir la vida en soledat», concloïa Jaume Funes.