El 86% dels CEO espanyols preveuen un creixement de les seves empreses fins a 2026, 9 punts més que la mitjana global

Gairebé 8 de cada 10 dels enquestats, un 78%, pronostiquen que l'economia nacional evolucionarà de manera positiva en els pròxims tres anys

El 80% dels directius d'empreses espanyoles creuen que les pujades dels tipus d'interès podrien prolongar una potencial recessió

KPMG CEO Outlook 2023

KPMG CEO Outlook 2023

Redacció

La majoria dels líders de les empreses espanyoles preveuen un impuls en el creixement de les seves organitzacions en els pròxims tres anys malgrat la incertesa econòmica, segons l'informe ‘KPMG CEO Outlook 2023´, en el qual han participat 1.325 CEO de tot el món pertanyents a empreses amb una facturació superior a 500 milions de dòlars, 50 d'ells espanyols.

Juanjo Cano, president de KPMG a Espanya ha assegurat que “els líders empresarials confien en la bona evolució de l'economia i de les seves companyies a mitjà termini, si bé són conscients que alguns factors que han alentit el creixement en els últims exercicis podrien prolongar-se. D'aquesta manera, la inflació, els elevats tipus d'interès o els riscos operatius continuen ocupant un lloc destacat en les agendes corporatives i en els mapes de riscos. Així mateix, confien en l'impacte positiu que tindran en els seus negocis la incorporació de la intel·ligència artificial i la integració dels assumptes ESG, anticipant que les seves inversions en aquests àmbits generaran retorns abans de cinc anys”.

El 86% dels líders espanyols es mostren optimistes davant la previsió de creixement de les seves empreses enfront del 77% dels resultats obtinguts a nivell global. A més, gairebé vuit de cada deu empresaris (78%) preveuen un progrés favorable de l'economia espanyola i el 74% confia en el desenvolupament de l'economia global durant els pròxims tres anys.

No obstant això, els CEO espanyols es mostren conscients que alguns factors que han limitat el seu creixement en els últims anys són susceptibles de prolongar-se. En conseqüència, les mesures per a mitigar els efectes de la inflació i l'increment de costos de les matèries primeres se situen com a principal prioritat estratègica per als pròxims tres anys, mentre que els tipus d'interès són considerats el principal risc per al creixement de les seves empreses a mitjà termini. En el conjunt dels països analitzats en aquest informe, són els riscos geopolítics i la incertesa política la principal amenaça.

Protegir el negoci

En relació amb els desafiaments derivats d'un context econòmic marcat per la inflació, per polítiques monetàries restrictives, així com, un context geopolític complicat, els CEO espanyols consideren que protegir el negoci enfront d'aquestes amenaces és una prioritat estratègica per als pròxims tres anys. Per al 76% l'encariment del cost vida afectarà negativament el creixement de la seva companyia, mentre que quatre de cada cinc líders espanyols (80%) consideren que les pujades dels tipus d'interès i l'enduriment de les polítiques monetàries podrien prologar una potencial recessió. Tots dos percentatges són similars als registrats globalment (77%).

D'altra banda, el 72% a nivell nacional i 71% a nivell global, estarien disposats a desinvertir en una divisió de negoci rendible si danya la seva reputació. Al mateix temps, un 44% afirma que és probable que duguin a terme adquisicions que tinguin un impacte positiu en la companyia, vuit punts menys que la xifra de resta de països consultats.

Intel·ligència artificial generativa

En matèria de digitalització, la intel·ligència artificial ha cobrat una gran importància en el dia a dia de les empreses. Per això, set de cada deu CEO (70%), tant a Espanya com a nivell global, es marquen com a prioritari la inversió en aquesta àrea. L'auge d'aquestes tecnologies porta amb si una sèrie de reptes que són necessaris abordar. Entre ells, destaquen la seguretat i el compliment (68%), percentatge que duplica el resultat global, els aspectes ètics un 62% superant en deu punts el global, cost d'aquesta tecnologia (60%) i una falta de regulació (56%).

A més, el 74% dels CEO espanyols consideren que la intel·ligència artificial pot ajudar a prevenir ciberatacs però, al mateix temps, pensen que proporciona noves vies per a dur-los a terme, enfront del 82% a nivell global. De la mateixa manera, el 36% dels empresaris espanyols consideren que la seva companyia no està preparada enfront d'aquests possibles ciberatacs, nou punts per sobre de la mitjana global.

Les prioritats estratègiques estan en constant evolució, d'aquesta manera, atreure i fidelitzar el talent se situa com un dels punts principals. Nou de cada deu enquestats a Espanya afirma que incrementaran les seves plantilles i la meitat ho farà en un 6%. El teletreball va suposar un factor diferencial com a proposta de valor a l'empleat, el 78% dels CEO espanyols, 14 punts per sobre de la mitjana global, preveuen que en tres anys es treballarà completament en l'oficina.

Avançar en ESG i diversitat i inclusió

Un altre dels factors que determina la capacitat de l'empresa per atreure ifidelitzarr el millor talent és la diversitat, la inclusió i la igualtat en les organitzacions. Per això, per a més de la meitat dels entrevistats a Espanya (54%) el ritme ha estat massa lent.

Les qüestions ESG constitueixen un element indispensable de l'estratègia corporativa i operativa dels CEO, d'aquesta manera, el 72% afirma que ha integrat els criteris ESG en el seu negoci com una palanca de valor. A més, els espanyols es mostren més optimistes que la resta dels països sobre la rendibilitat d'invertir en aquest àmbit, el 86% espera obtenir un rendiment significatiu abans de cinc anys, vuit punts per damunt que els resultats globals. No obstant això, gairebé set de cada deu enquestats (68%) considera que la seva companyia no està preparada per a afrontar un major escrutini per part dels grups d'interès i dels accionistes.