L'OCDE creu que els beneficis empresarials a Espanya donen "marge" per apujar els sous i veu bé millorar més l’SMI

La pèrdua de poder adquisitiu a l'Estat se situa en l'1,2% a principis de 2023, per sota la mitjana del grup (3,8%)

Treballadors del centre logístic d'Amazon al Far d'Empordà preparant comandes

Treballadors del centre logístic d'Amazon al Far d'Empordà preparant comandes / ACN

Albert Cadanet

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) creu que a l'Estat hi ha "marge" perquè els beneficis empresarials absorbeixin increments salarials addicionals i compensin la pèrdua de poder adquisitiu derivada de la inflació. Així ho ha indicat aquest dimarts en l'informe 'Perspectives d'Ocupació de l'OCDE', on especifica que els guanys de les empreses almenys podrien ajudar a les famílies amb els salaris "més baixos". Al mateix torn, l'OCDE suggereix al govern que doni suport a través del sistema d'impostos per incrementar els ingressos nets de les classes més vulnerables, en línia amb les últimes recomanacions emeses per institucions com la Comissió Europea.

Per altra banda, el document també apunta que l'increment dels salaris mínims i la negociació col·lectiva poden ser positius per als treballadors amb els sous més baixos. Ambdues mesures "poden ajudar a mitigar les pèrdues en el poder adquisitiu i garantir una distribució justa del cost de la inflació entre empreses i treballadors, evitant una espiral de preus i salaris", defensa.

De fet, l'informe posa de manifest que Espanya és un dels països on la posada en marxa de convenis col·lectius amb clàusules d'indexació que vinculen els sous a la inflació s'ha popularitzat. Si entre els anys 2014 i 2021 el percentatge d'empleats coberts per aquest tipus de convenis representava el 16,6%, la quota aquest 2023 s'ha incrementat fins al 45%. No obstant això, l'organització subratlla la importància de "vigilar la dinàmica salarial en els pròxims anys per identificar qualsevol indici d'una espiral de preus i salaris".

Per l'OCDE, l'aplicació d'aquestes mesures permetria compensar la caiguda dels salaris reals que ha registrat Espanya durant l'últim exercici. Segons les dades de l'organisme, el poder adquisitiu a l'Estat durant el primer trimestre de 2023 va caure un 1,2% respecte al mateix període de l'any passat. Malgrat el retrocés, la davallada és inferior a la mitjana de l'OCDE (3,8%), un fet que l'informe atribueix al creixement dels salaris nominals (al voltant del 4%) i a una menor taxa d'inflació (6%) en comparació amb altres països.

Previsions econòmiques i d'atur

Més enllà de les recomanacions en matèria salarial, l'OCDE reconeix que la recuperació del mercat laboral al país després de la crisi de la covid-19 ha sigut "sòlida". Ara bé, reitera que la taxa d'atur a l'Estat es manté com la més elevada de la zona euro i per sobre la mitjana de l'OCDE, situant-se a 12,7%. De fet, l'organisme preveu que l'atur a Espanya es quedi en nivells "relativament alts" al llarg d'aquest 2023, al voltant del 12,6%.

Pel que fa a l'evolució del PIB, l'informe vaticina un creixement econòmic del 2,2% per aquest 2023 i un 1,9% pel 2024. En aquest aspecte, l'OCDE també parla de recuperació "sòlida" i apunta que el PIB espanyol superarà els nivells previs a l'esclat de la pandèmia durant el segon semestre de 2023.