L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 1,8% al juny amb relació al mes anterior i va disparar la seva taxa interanual 1,5 punts, fins al 10,2%, el seu nivell més alt des d'abril de 1985, segons les dades avançades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, la inflació encadena dos mesos consecutius d'ascensos en la seva taxa interanual després que a l'abril es moderés 1,5 punts de cop, fins al 8,3%. Després, al maig, va escalar fins al 8,7% i al juny ha superat els temuts dos dígits: 10,2%.

La dada de juny, que haurà de ser confirmada per Estadística a mitjan mes que ve, supera en quatre desenes el pic que s'havia aconseguit al març, del 9,8%.

Segons l'INE, l'escalada de l'IPC interanual fins al 10,2% al juny es deu, principalment, a les pujades dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques. També ha influït el repunt dels preus dels hotels, cafès i restaurants, superior al del passat any.

Xifres rècord

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar al juny sis dècimes, fins al 5,5%, el seu valor més alt des d'agost de 1993. D'aquesta manera, la subjacent se situa 4,7 punts per sota de la taxa de l'IPC general.

En termes mensuals, l'IPC va registrar al juny un repunt de el 1,8% respecte a maig, taxa un punt superior a la del mes anterior.

En el sisè mes de 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 10%, la qual cosa suposa 1,5 punts més que al maig.

Per la seva banda, l'indicador avançat de l'IPCA va augmentar un 1,8% en taxa mensual.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de juny el pròxim 13 de juliol.