Adif Alta Velocitat (AV), filial de l'empresa pública de les infraestructures ferroviàries, va tenir el 2021 unes pèrdues de 425,4 milions d'euros. Aquesta xifra és millor que la de l'any anterior, quan la companyia va tenir un resultat negatiu de 460,8 milions. Segons els comptes anuals coneguts aquest dimarts, la millora es deu a un augment de viatgers i a un creixement del negoci del 19,3%. De fet, bona part de l'activitat correspon als ingressos per cànons ferroviaris, que han crescut gràcies a l'increment del trànsit del 22,8%. La liberalització del transport de viatgers també ha permès incrementar més del 60% de la capacitat oferida. Adif AV defensa que l'entrada de "nova competència" ajudarà a impulsar la mobilitat sostenible.

Contrucció de noves línies

Tal com ha explicat l'empresa, el darrer any va invertir 1.090 milions d'euros en la construcció de noves línies. "La inversió es va orientar, entre altres actuacions, a la construcció de plataforma de línies d'alta velocitat", ha detallat en una nota de premsa.

Per línies, destaquen les inversions realitzades a la xarxa del País Basc, amb 174,6 milions, la que connecta Madrid i Extremadura, amb 164,5 milions, i la que uneix Múrcia i Almeria, que rebrà una inversió de 87,6 milions d'euros.

La xarxa gestionada per Adif AV la formen actualment 3.762 km de vies per la qual circulen una mitjana de 783 trens al dia. Segons el darrer càlcul de la companyia, el nombre d'usuaris superava al tancament de l'exercici els 98 milions.