La vaga del transport, convocada per la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport de Mercaderies per Carretera, compleix dues setmanes i res apunta que es resolgui a curt termini. La situació de subministrament als supermercats es comença a ressentir de la falta de subministraments i de l’acaparament dels clients pel temor dels efectes de la vaga. Molts sectors productius, com el dels lactis i la cervesa, han alertat que es veuran obligats a cessar o interrompre la seva activitat si continua la protesta dels transportistes, que també afecta el sector pesquer i l’agrícola.

En aquesta segona setmana s’han anat afegint a les aturades més entitats que agrupen bona part dels transportistes, com és el cas de la Federació Nacional d’Associacions de Transport (Fenadismer).

¿Què demanen?

Els transportistes denuncien que el 90% de les empreses mitjanes i petites del sector pateixen una situació de «fallida total» i unes condicions laborals molt precàries. Per això, a més del control dels preus dels carburants, presenten aquestes reivindicacions:

  • Prohibició de la contractació de serveis de transport de mercaderia per sota dels costos d’explotació.
  • El pagament dels seus serveis en 30 dies com a màxim.
  • Prohibir la càrrega i descàrrega per part dels conductors i autònoms
  • El límit d’un contractista en la intermediació del contracte de transport.

L’última proposta del Govern

L’última proposta del Govern consisteix a oferir als transportistes 500 milions d’euros en ajudes, tot i que la Plataforma del Transport també ha rebutjat l’acord amb les associacions majoritàries. En aquest acord s’estableix que la reducció del preu dels carburants s’aplicarà a partir de l’1 d’abril, quan entrarà en vigor el reial decret llei.

Tot i que la quantia específica es concretarà després de la reunió del Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març per assegurar que el conjunt de mesures del pla respongui de manera coherent als objectius plantejats. A més, l’Executiu s’ha compromès a avançar l’aprovació de la devolució mensual del combustible professional en lloc de trimestral com s’està fent actualment, anant més enllà dels compromisos assumits en els acords de desembre de 2021.