Els professionals del sector del transport estan cridats a parar indefinidament la seva activitat des d’aquest dilluns a partir de la mitjanit. L’objectiu de l’entitat que ha organitzat la mobilització, la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport de Mercaderies, és reivindicar la «gravíssima» situació que viu el sector per l’augment desbocat dels preus del petroli i les condicions laborals «inadmissibles» dels seus treballadors. Tanmateix, la vaga no compta amb el recolzament de les grans patronals del sector, que si bé coincideixen en la lectura, argumenten que no és el moment de complicar encara més la situació de la indústria, que arrossega els efectes de la pandèmia i està en plena tempesta per culpa de la guerra d’Ucraïna.

Malgrat això, segons l’agència Efe, la plataforma convocant ha enviat una llarga llista de reivindicacions als ministeris de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Treball i Economia Social. Entre aquestes, la prohibició de la contractació dels serveis de transport de mercaderia per carretera per sota dels costos d’explotació. L’Administració –lamenta aquesta associació– «continua negociant amb els carregadors (que són els integrants del Comitè Nacional de Transport, la CNTC) en comptes d’escoltar les crides de SOS dels autèntics protagonistes del sector», que són, diu, els camioners corrents.

En canvi, la Confederació Espanyola de Transports de Mercaderies (CETM), majoritària, amb 65.000 empreses i 260.000 vehicles (el 80% de la flota espanyola), considera que no és el moment de fer aturades. De fet, aquesta entitat s’ha pronunciat activament en contra dels missatges que en les xarxes socials alerten de possibles desproveïments per l’efecte de l’aturada.

En aquest sentit, la CETM ha demanat al Govern que reforci les actuacions de les forces de seguretat per evitar problemes a les carreteres a partir d’aquest dilluns. Fonts del Ministeri d’Interior han assegurat a Efe que les forces de seguretat posaran efectivament l’operatiu necessari per garantir la normalitat a les carreteres.

Per la seva banda, la patronal estatal Fenadismer i el Gremi de Transports i Logística de Catalunya (que forma part de la primera) han optat per una opció intermèdia: negar obertament el recolzament a la vaga, però demanar respecte per als professionals que decideixin seguir-la. Fenadismer assenyala que l’increment diari del preu dels carburants s’ha fet insostenible, i que en l’actualitat representa més del 50% dels costos d’explotació de l’activitat.

Negociació

Davant aquesta situació, el que reclama el Comitè Nacional del Transport per Carreteras (CNTC) és una «reunió urgent i immediata» amb el Govern per impulsar mesures excepcionals, una via que troben més eficaç que la vaga. També CCOO considera que els problemes del sector no es resolen amb vagues «com la convocada per una plataforma de conductors autònoms», sinó amb negociació i l’obertura d’una taula de diàleg social. La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ja ha anunciat que els pròxims dies es reunirà amb el CNTC per valorar la priorització d’alguna de les mesures del reial decret llei que pretén millorar la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera, que es va aprovar l’1 de març.

Una de les mesures incloses en aquesta norma és l’establiment d’una revisió obligatòria del preu del transport quan variï el cost del combustible des del moment de la contractació fins a la realització efectiva del transport.