Els càmpings gironins han invertit 30 milions d'euros en les instal·lacions des de la finalització de la temporada alta amb l'objectiu de millorar l'eficiència energètica i reduir l'impacte ambiental dels negocis. Les obres responen a l'objectiu iniciat ja fa anys d'apostar per convertir-se en establiments sostenibles i amb la menor petjada de carboni possible. Gairebé tots els empresaris adherits a l'Associació de Càmpings de Girona han instal·lat plaques solars per aconseguir energia verda a les instal·lacions i calderes aerotèrmiques i de pellets. A més, aquests mesos s'està ampliant l'oferta de places de cara a la propera temporada, especialment les de 'glàmping' a causa de l'elevada demanda que té aquesta modalitat.

La finalització de la temporada turística suposa una aturada per a molts dels establiments turístics i un moment perfecte per invertir i renovar part de les instal·lacions. Els negocis de l'Associació de Càmpings de les comarques gironines ha invertit 30 milions d'euros en els seus establiments. Aquestes inversions van en la línia de reduir l'impacte ambiental i millorar l'eficiència energètica dels negocis.

D'aquesta manera, l'associació assegura que la majoria d'empresaris adherits en aquesta entitat ha aprofitat els mesos d'hivern per instal·lar plaques solars que donin energia verda, calderes aerotèrmiques i de pellets i també instal·lacions d'energia geotèrmica. A més, molts d'ells també han instal·lat carregadors de vehicles elèctrics i han comprat cotxes d'aquest tipus per minimitzar les emissions de CO2.

Aquest conjunt d'inversions s'emmarquen en una aposta del sector per un turisme responsable i sostenible per tal de col·laborar a minimitzar els efectes de la crisi climàtica. L'associació recorda que porten anys demanant als càmpings que "siguin respectuosos amb l'entorn" i aconseguir "una petjada ambiental mínima".

Nous allotjaments de 'glàmping'

A partir del 2022, els càmpings gironins també tindran més places disponibles, sobretot en la modalitat de glàmping. Es tracta d'un tipus d'acampada sense renunciar al luxe i que en els últims anys té una gran demanda, especialment entre els turistes que visiten un càmping per primera vegada.

L'objectiu dels establiments gironins és aconseguir que aquests visitants repeteixin en els càmpings ja sigui en aquesta modalitat de luxe o en l'oferta més habitual. Aquesta modalitat turística ha crescut de forma important arran de la pandèmia per la llibertat que ofereix aquest tipus d'allotjament.

Els càmpings també han notat un augment de visitants de furgonetes i autocaravanes. Per això el 35% d'ells ja tenen una tarifa especial de pernoctació en parcel·les pensades per aquests campistes itinerants.

Els càmpings de Barcelona s’integren a la Federació

Els càmpings catalans han enfortit la seva unitat amb la integració dels càmpings de Barcelona i a partir d’ara la Federació Catalana de Càmpings (FCC) ja serà la portaveu de tot el territori. La incorporació formal de l’Associació de Càmpings de Barcelona s’ha aprovat a l’Assemblea Extraordinària de la FCC, que s’ha celebrat al Nou Càmping a la Guingueta d’Àneu. “Ha estat un dia històric, ja que s’engloben les associacions del territori en una sola Federació i s’uneix tot el sector del càmping. La bona sintonia i els reptes comuns han unit totes les associacions territorials i finalment s’aconsegueix tenir una sola veu en el sector”, ha destacat el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra. El president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, Albert Casas, remarca que “el pes que te com a lobby la Federació és molt important i anar junts ens fa molt més forts davant les administracions”.

La Federació Catalana de Càmpings està constituïda per les associacions de càmpings de Girona, Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Lleida i Muntanya i del Pirineu Català i a partir d’ara també per l’Associació de Càmpings de Barcelona. Esta presidida des del 2014 per Miquel Gotanegra, president també de l’Associació de Càmpings de Girona.

La Federació en xifres

La Federació ja representa ara el 70% de càmpings de Catalunya, amb 243 càmpings federats, que sumen 226.858 places (el 83,5% del total) i creen 11.164 llocs de treball (el 82,6% del total del sector). Dels càmpings associats, 73 provenen de l’Associació de Càmpings de Girona; 56 són de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre; 50 de l’Associació de Càmpings de Lleida; 21 de l’Associació de Càmpings de Muntanya i el Pirineu Català; i la resta de l’Associació de Càmpings de Barcelona.

Els objectius de la Federació són defensar els interessos dels empresaris dels càmpings de Catalunya; ser l’interlocutor del sector davant les administracions i la opinió pública; assessorar als associats en tots els aspectes de la gestió empresarial; i vetllar per la presència dels càmpings en els organismes i entitats del sector turístic i empresarial.