A porta do Mediterrâneo és el nom d’una importadora brasilera amb un fort accent alt-empordanès. El jonquerenc Javier Amigo Martínez gestiona des de fa més d’un any aquesta nova empresa a Sao Paulo per col·locar productes gastronòmics de l’Alt Empordà, entre altres, a la regió. En plena pandèmia, amb la forta demanda d’aliments de qualitat, l’alt-empordanès va emprendre aquesta aventura empresarial per portar productes de la gastronomia ibèrica, catalana i empordanesa a un mercat potencial de 20 milions de persones. Una connexió entre la comarca i la regió paulista que dona una alternativa real per a exportar la marca Empordà fins al continent americà.

«Vam començar introduint una empresa de formatges d’Albacete. A partir d’aquí, vam apostar, també, per productes de Catalunya i l’Alt Empordà», explica Amigo sobre els primers passos de la importadora, després d’un temps com a representant de la marca Freixenet a Sao Paulo. «El Brasil és un país complicat respecte a les importacions i exportacions, hi ha molta burocràcia, però és un mercat molt gran i atractiu per a tothom», afegeix.

Des de fa uns mesos, diferents productors de l’Alt Empordà s’han interessat a expandir les seves vendes cap a l’altra banda de l’Atlàntic, i destaquen els primers enviaments de vi, oli d’oliva o embotits, en un país que no aconsegueix suplir la demanda de productes gourmet i d’importació europea. «Rebo moltes propostes de productors que són de l’Alt Empordà. Al final, soc de la Jonquera i la gent que conec em contracta. El Brasil no és un país, és un continent. Una bona venda allà pot ser enorme en comparació amb el mercat potencial de casa», explica el jonquerenc. I és que, només amb el nom de l’empresa, les intencions i la projecció a llarg termini queden plasmades en poques paraules. «Volem ser una porta dels productors ibèrics, catalans i empordanesos com a marca d’identitat. Productes de primera qualitat en un mercat que no pot suplir ni la meitat de la demanda actual», afegeix.