Els altempordanesos Antoni Escudero i Dídac Lee han rebut un premi especial en el marc de la primera Nit dels Autònoms de Catalunya. El lliurament de premis es va fer a la Fundació Joan Miró de Barcelona el passat dilluns 21 d'octubre. L'acte, organitzat per Autònoms Pimec, tenia com a objectiu posar en relleu la figura dels autònoms, que ja són 550.000 a Catalunya, i distingir-ne sis de destacats. Segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir El Homrani, «la figura de l'autònom és central en la nostra economia ja que aporta valor afegit, creativitat i fortalesa, i és una de les figures més flexibles a un entorn canviant com és el del treball».

«Ser autònom és molt difícil»

Per una banda, Antoni Escudero va rebre el premi a la persona autònoma de Girona. A dia d'avui, el Grup Escudero compta amb dos supermercats, un hotel, quatre restaurants, una gasolinera, una botiga d'esports i el celler del Castell de Biart. En la seva tasca en el món de l'associacionisme, sempre ha defensat el paper de l'autònom. Respecte a haver rebut el premi, Escudero explica que per ell «va ser una gran sorpresa. No treballo per tenir premis però és molt bonic que et reconeguin la feina feta».

Segons Escudero, «hi ha gent que es fa autònoma per evitar problemes, però se'n troba més perquè ser-ho és molt difícil, i no tothom està preparat». Ser autònom col·loca el treballador en una situació en la qual no hi ha horaris, és el seu propi responsable i sempre hi ha complicacions.

Per tal de generar riquesa sent autònom, Escudero diu que cal treballar molt dur. Per al jonquerenc, la clau de l'èxit és «el sacrifici, la seriositat, l'ambició, la visió de negoci, creure en el que fas... i una mica de sort».

«Cal fer cas del que et diu el cor»

Per altra banda, l'altempordanès Dídac Lee també va rebre el reconeixement a la trajectòria professional d'una persona autònoma.

Lee explica que amb 21 anys va decidir fer-se autònom. La seva racionalitat li deia «no t'arrisquis. No val la pena». La seva família i amics propers li deien «és impossible. És una ximpleria», però ell va decidir fer una aposta ferma per ell mateix, i escoltar el que el cor li demanava. «Els grans projectes i totes les altres coses bones de la vida surten del cor i no del cap», explica.

Després d'aquesta arrencada inicial guiada per l'instint, a dia d'avui ha fundat 15 empreses start-ups, ha invertit en 25, treballa amb fons d'inversió internacionals, és directiu del Futbol Club Barcelona, entre molts altres, i és constantment premiat per la seva tasca professional.

Respecte a l'últim guardó, Lee explica que se sent molt agraït amb la patronal Pimec, i que «no hi ha millor premi que fer el que t'agrada, quan t'agrada i amb les persones que t'agraden. Soc un privilegiat».

Als futurs autònoms, Lee els diria que «l'aposta per tu mateix ha de superar l'angoixant procés de burocràcia i tot el que implica fer-se autònom».