En el Gremi d'Empresaris de la Construcció de Girona estem preocupats per la manca de mà d'obra qualificada en el nostre sector. Fa molts anys que estem treballant per disposar d'operaris competents, coneixedors com som d'aquestes necessitats en un sector on el treball manual encara és tan important. El 2007 vam posar la primera pedra en un projecte que malauradament no ha resultat eficient: era un conveni de col·laboració amb l'INS Santa Eugènia, que tenen un grau mitjà de construcció, i les pràctiques les havien de fer al centre de formació de la UEC. Es volia d'aquesta manera igualar els estudis del sector de la construcció amb altres ja regulats per ensenyament, com són els mecànics i electricistes.

Les persones que poden treballar en el nostre sector no tenen ni costum ni cultura de passar per un cicle formatiu a l'edat de 17 anys per aprendre, però també l'oferta que hi ha és més aviat minsa. En el Gremi fem actuacions per revertir això, però realment és un sector que per estereotips socials i desconeixement, no és atractiu per al jovent.

A la UEC hem participat en tres fires d'ocupació i formació els darrers mesos, i hem aprofitat per fer enquestes: els joves no tenen gens d'interès ni curiositat pel sector de la construcció. Quan se'ls explica que les sortides laborals poden ser operari de grua torre o conductor de maquinària, llavors el seu nivell de recepció millora, però segueix sent nul per qualsevol ofici del sector (paleta, estructurista, encofrador, muntador de bastides, etc.).

La normativa existent no ens ajuda: un menor de 18 anys pràcticament no pot entrar en una obra, pels riscos laborals als quals podria estar exposat. Això limita de bon principi qualsevol intent de fer treballs a l'estiu, per exemple, de joves que podrien introduir-se en el sector, per començar a guanyar un sou, i comprovar el que aquest li pot oferir.

L'ofici de paleta té la grandesa que, com és manual, accepta candidats de perfils diversos que els permet una evolució constant, si es vol. Les possibilitats de millora existeixen perquè l'empresa promociona mitjançant cursos de formació el desenvolupament dels seus operaris. A més, si el manobre esdevé finalment un mestre d'obres, pot independitzar-se, i convertir-se en empresari, iniciant el seu propi negoci.

Convidem a l'opinió pública en general a comprendre que els estigmes als quals s'ha acusat el sector, no tenen fonament i que un país sense obres mai prosperarà.

UNIÓ D'EMPRESARIS DE LA CONSTRUCCIÓ

  • GIRONA
  • Adreça: Figuerola, 15
  • Telefon: 972 213 672
  • DELEGACIÓ DE FIGUERES
  • Adreça: Vilafant, 63-65 baixos
  • Telefon: 972 505 031
  • CENTRE DE FORMACIÓ LABORAL DE LA CONSTRUCCIÓ
  • Adreça: Carretera C-66, Km 39. Palol de Revardit
  • Telefon: 972 59 64 60
  • Web: www.uecgirona.com