Les dones representen el 68% del sector immobiliari i acaparen el 80% de les decisions de compra, demostrant tenir un poder de consum molt superior al dels homes. Tot i això, als Consells de Direcció només hi ha un 16% de presència femenina, només un 9% presideix col·legis professionals i, a tot el sector, el salari de les dones és un 25% més baix que el dels homes. Unes xifres per reflexionar.

Aquestes dades es van presentar en la primera trobada de la delegació a Girona de l'AMPSI, l'Asociación de Mujeres Profesionales del Sector Inmobiliario, feta recentment a la Sala d'Actes Miquel Mateu de l'Ajuntament de Peralada, plena de dones empoderades del sector.

La subdelegada d'AMPSI a Girona, Susanna Martín, explicava que «les dones són millors venedores que els homes», però no se'ls permet accedir als llocs que els correspondria. En analitzar el sector, s'extreu que a Catalunya hi ha 1.297 agents immobiliaris. D'aquests, 1.013 són persones físiques (el 42% són dones) i 283 són entitats jurídiques (només el 19% de dones). No és fàcil ser dona en un col·lectiu tan masculinitzat. Per revertir aquesta situació, segons ella, cal reafirmar-se i aprendre. En aquest sentit deia que: «No se sap de nosaltres en primera persona, tot i que ningú millor que nosaltres coneix el sector immobiliari del nostre territori. Hem de parlar de nosaltres mateixes i generar informació». També és important formar-se constantment, per oferir el millor servei possible en qüestió de qualitat, i per conèixer altres persones que comparteixen la mateixa visió del sector i també tenen ganes de liderar projectes. En resum, deia: «S'ha d'enfortir la comunicació i tenir més relació entre professionals per enfortir relacions de confiança.»

Una de les plataformes que ajuda a complir aquests requisits és AMPSI, l'entitat número u en importància a Espanya formada per dones del sector immobiliari. Actualment té presència a 13 comunitats autònomes, oferint formacions, col·laboració entre els seus membres -que es tradueix en negoci- i representació en les fires internacionals més importants.

La presidenta d'AMPSI a Catalunya, Ruth Blanco, va iniciar la seva ponència mostrant un cartell de la portada de la revista del Barcelona Meeting Point, un dels esdeveniments més importants del sector. S'hi veien 24 cares de personalitats representatives del sector. Només una és dona. On és el 68% restant?

Per casos així, augmenta la importància d'entitats com aquesta, que tingui la missió de donar visibilitat a la dona al sector i contribueixi al seu desenvolupament professional, personal i social per, simplement, tenir les mateixes oportunitats que els homes.

«Volia implicar-me més per tal de poder deixar petjada»

Susanna Martín, delegada d'ampsi a girona i subdirectora de PERALADA.COM

Susanna Martín (1978) fa més de 15 anys que treballa dirigint l'empresa immobiliària PERALADA.COM amb el seu home. Després de ser nomenada delegada d'AMPSI a Girona, la setmana passada va organitzar la primera trobada de l'associació a la província de Girona.

- Com va ser el seu primer contacte amb AMPSI?

- Formo part de l'entitat des de fa mig any, però em vaig voler implicar més per poder deixar petjada. Volia portar-ho cap aquí, que és on tinc la meva xarxa de contactes. Va ser aquí quan em van nomenar delegada.

- Què els diria a les dones perquè s'animessin a formar-ne part?

- Primer de tot els diria que la majoria de dones no tenen un paper rellevant al sector, i que cal empoderar-les. En aquest sentit, AMPSI les acosta a la formació, a altres companyes i a associacions internacionals a través de convenis. Finalment, els diria que cal seguir el fil de la curiositat i anar més enllà. Si fem el mateix, obtindrem els mateixos resultats. Si fem coses diferents, tindrem resultats diferents. Així de simple.

- La dona està en un esglaó inferior a l'home?

- En qüestió de visibilitat, sí. No tenen visibilitat en llocs de responsabilitat tot i que són les responsables de la majoria de vendes d'immobles.