Jaume Charles (1963), de 55 anys, és el nou president de la Jove Confraria dels Caves i Vins de l'Empordà, de la qual fa més de deu anys que n'és confrare. L'entitat està formada per més de cent persones i lluita per la promoció vitivinícola i del cava empordanès, alhora que promou el coneixement de l'art i la tècnica dels tastos. Des de l'any 1985, Charles és membre de la policia local de Castelló d'Empúries, una institució de la qual n'és també el delegat sindical.

- Un any formant part de la Junta Directiva i fa el salt a la presidència. A què es deu?

- Quan em vaig convertir en membre de la Junta Directiva va ser perquè volia implicar-me i col·laborar amb l'entitat. Ja feia anys que l'antic president, en Jesús Navarro, havia manifestat que volia deixar la presidència, però ningú l'assumia. Al final vaig decidir ser-ho jo, animat per la resta de confrares, i motivat per la passió que sento pel món del vi. Ara bé, vaig entrar amb la condició que, durant un temps, Navarro m'acompanyés en el trasllat de competències. La presidència, en si, no em fa por, però la burocràcia, sí.

- Nova cara, noves idees. Quins projectes li agradaria emprendre?

- Estic carregat d'il·lusions i reptes. Tinc idees, però s'ha de dir que, a l'entitat, tot el que es planteja ha de tenir el consens de tothom. Si em donessin carta blanca, el que faria és doblar el nombre de tastos de vins anuals. Passaria de tres a sis al llarg de l'any.

- Quin calendari d'activitats programeu, anualment?

- N'hi ha tres de rellevants. La primera són les visites a cellers, que es fan mensualment. Per aquest 2019 hem organitzat un nou cicle de descoberta dels cellers més representatius de l'Alt Empordà, bàsicament, tot i que alguna vegada també hem anat al Rosselló. Aquestes visites són gratuïtes per als usuaris. La segona activitat principal són els tastos de vins, que guien els quatre enòlegs que formen part de l'entitat. Aquests tallers es fan tres vegades l'any, normalment en restaurants de la comarca. Alguns d'aquests tastos són especials perquè es combinen amb foie i formatges. La tercera activitat que organitzem, també tres vegades l'any, són els sopars maridats. Ens posem en contacte amb restaurants, acordem un menú i, segons el menjar, s'escullen els vins més adequats per acompanyar l'àpat. A part d'aquestes, també anem a les diferents mostres de vi que hi ha a municipis com Figueres, Sant Martí d'Empúries, Girona, o Rabós. En totes aquestes activitats, els confrares hi tenim un 50% de descompte.

- Com es valora la iniciativa d'«El visitant d'honor»?

- Va ser una experiència molt positiva que ens agradaria repetir. L'any passat i l'altre vam participar en aquest projecte conjunt amb la DO Empordà. Cada un tenia un carnet on segellàvem estampes cada vegada que visitàvem un celler i, a final d'any, si n'havies fet cinc, et donaven un premi, i si se'n feien deu, se'n rebien dos.

- Quin és el perfil dels membres de La Jove?

- Som cent i pocs membres de diferents nacionalitats. Als membres, se'ls dona un diploma en el capítol d'investidura, i poden comprar el nostre «uniforme», una mena de davantal que ens posem quan anem a la festa de la verema, acompanyats del nostre estendard.

- Quan costa ser membre?

- Són trenta euros l'any, que ens serveixen per organitzar les nostres activitats i pagar les despeses de la confraria. Hem mantingut les quotes estables des de sempre, perquè solem tenir superàvit. Com que és tan econòmic, per amortitzar la quota, no fa falta venir a cada activitat, però, en contrapartida, hi ha activitats que necessiten copagament.

- Em recomana un vi?

- El Salou, del celler Vinyes dels Aspres, de Cantallops.