Clàusules sòl, hipoteques multidivises i ara les despeses de la hipoteca. Les últimes sentències dels tribunals en favor dels clients i en contra dels bancs han obert una oportunitat de negoci per als bufets d'advocats. És més, en els últims mesos a la calor d'aquestes sentències han sorgit diversos despatxos especialitzats en elles.

Si finalment el pròxim 5 de novembre es confirma la Sentència del Tribunal Suprem, les entitats financeres s'enfrontaran a un cop econòmic que pot superar els 4.000 milions d'euros, segons estima l'agència de qualificació Moody 's. Alguns experts en el sector han elevat fins i tot aquesta quantitat fins als 9.000 milions d'euros.

El nombre de contractes hipotecaris afectats ascendiria a 1,1 milions, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquests són el nombre de préstecs que s'han formalitzat en els últims quatre anys i per tant encara no haurien prescrit. No obstant això, el temps per reclamar s'esgota per a tots aquells que van signar la seva hipoteca en l'últim trimestre de 2014, en aquest cas parlem de més de 70.000 contractes. Una xifra que no inclou les novacions, canvis en les condicions de les hipoteques, ni els contractes hipotecaris amb persones jurídiques.

600 milions d'euros en joc per als despatxos d'advocats

Si tenim en compte que la majoria dels despatxos d'advocats cobra, de mitjana, un 15% dels diners recuperat pels seus clients, en el cas que aconsegueixin guanyar els 4.000 milions d'euros, que en principi és la quantitat que haurien de tornar les entitats, els seus honoraris ascendirien a 600 milions d'euros.

En les últimes setmanes alguns d'aquests bufets estan duent a terme campanyes de publicitat agressives amb l'objectiu d'atraure els afectats per aquesta sentència. "A la calor de les demandes per recuperar les despeses de formalització han sorgit despatxos que, recolzats per grans campanyes de publicitat, que en algun cas pot resultar enganyoses, animen a reclamar als consumidors. Es tracta de bufets relativament nous que amb prou feines tenen activitat més enllà de les demandes de despeses hipotecaris i clàusules terra ", explica Ileana Izverniceanu, directora de comunicació i de relacions institucionals de OCU.

Des iAhorro han comparat les tarifes de diversos dels bufets d'advocats especialitzats en la reclamació a entitats financeres. Dels sis despatxos analitzats, només el reclamador detalla en el seu web els diferents honoraris que cobren als seus clients pel procés judicial de les despeses hipotecaris. En la resta dels casos, per accedir a la informació cal posar-se en contacte de forma individual amb l'empresa.

"L'especialització pot tenir els seus avantatges, sobretot si es tradueix en el preu. Però en aquest aspecte els grans despatxos d'advocats no són precisament transparents, fan publicitat dels seus serveis, però no informen dels seus preus de forma genèrica, i això creiem que no és bo per als consumidors. Crida l'atenció que no es pot accedir a les seves tarifes ia les condicions dels plets, que es negociïn de manera individual quan es tracta de demandes industrialitzades", destaquen des de l'OCU.

Si comparem els preus dels grans despatxos amb prou feines trobem grans diferències entre ells. En treballar amb un gran volum de demandes poden ajustar més els seus preus davant del cas de bufets més petits.

"Des del nostre punt de vista un despatx petit sempre pot personalitzar més l'atenció dels seus clients, de manera que no siguin un nombre d'un expedient sinó una persona amb les seves circumstàncies personals, que sempre seran tingudes en compte pel professional. A més, pot tenir la confiança no només en un despatx, sinó en una persona concreta, ja que sempre serà aquest mateix professional a qui confia el que atengui totes les seves qüestions legals", explica Ainoha Vega, lletrada de AveiraAvogados.

La directora de comunicació de l'OCU recomana acudir als grans despatxos especialitzats quan es tracta d'un tema nou que requereix habilitat i experiència, és a dir, quan cal crear jurisprudència. "Ara bé, quan es tracta d'un tema que ja ha arribat al Suprem i on ja s'ha fixat doctrina, i que per tant l'acció judicial a exercitar pel consumidor és de reclamació de quantitat (una cosa que podríem dir residual, o la part final del procés), no cal un despatx gran, perquè serà més car i el tracte serà menys personalitzat. Si es va a un despatx oportunista, especialitzat en aquestes demandes, potser es guanyi en preu, però per descomptat es perdrà en tracte , ja que cada client és un nombre", matisa Izverniceanu.

Aleshores, és millor fer la reclamació de forma independent o acudir a un despatx o a una associació de consumidors. "Depèn del preu i de les condicions. Nosaltres recomanem comparar sempre les diferents ofertes i triar aquella que sigui més adequada, incloses les de les associacions de consumidors que també ajuden els consumidors a recuperar els diners pagats de més", destaquen des de l'OCU .

Fins a 400 euros de diferència segons el bufet que triïs o segons la sentència

En el cas d'una hipoteca de 200.000 euros que es va signar a Madrid el 2016, l'hipotecat podria reclamar uns 2.250 euros. M'interessa reclamar aquesta quantitat per la via judicial?

En el procés judicial de la reclamació de la hipoteca poden donar-se quatre suposats. El primer és que el client guanyi ia més el jutge condemni a l'entitat a pagar les costes del judici. En aquest cas, el més favorable per al client, l'hipotecat podria pagar fins a zero euros en casos d'anar a judici de la mà d'Triviño Advocats. Aquesta mateixa operació tindria un cost de 149 euros per la tramitació de la paperassa en el cas d'Arriaga Associats si es fes de forma online i de 199 euros en el cas que fos de forma presencial.

El reclamador, per la seva banda, s'assegura guanyar com a mínim 299 euros. En el cas que el banc li pagui menys d'aquesta quantitat serà el client qui haurà d'abonar la diferència. Els preus més alts els trobem en el cas de Legálitas o del Bufet Rosales ja que apliquen al client entre un 10% i un 15% dels diners aconseguits. AveiraAvogados cobraria el seu client entre 372 euros i 508 euros, depenent de la quantitat reclamada.

Si el client guanya el judici, però és ell qui ha de pagar les costes el preu del procés s'eleva considerablement. En aquest cas, només AveiraAvogados baixa dels 400 euros ja que cobra entre un 10% o un 15% en funció de la quantia recuperada. En aquest cas, el bufet més car és Arriaga Associats; si s'ha dut a terme tot el procés de forma presencial i no en línia.

En el cas d'arribar a un acord el reclamador és l'únic que no especifica els seus honoraris, el deixa en l'aire en funció del que s'ha acordat entre les dues parts.

Només Legálitas i Arriaga Associats cobrarien al client en el pitjor dels escenaris que seria perdre el judici. En el cas del primer, el preu a pagar seria el de la subscripció anual al seu servei. En el cas d'Arriaga, l'hipotecat haurà d'assumir el primer pagament del procurador i de les costes que podria anar des dels 349 euros fins als 399 euros.

Creu que aquests despatxos cobren preus raonables o abusius per als clients? "En alguns casos es tracta de preus clarament abusius, sobretot quan s'estableixen unes quantitats mínimes a recuperar que pagarà al despatx. En alguns casos qui realment surt guanyant és el despatx més que al consumidor. També cal tenir en compte els interessos de les quantitats a retornar, que en alguns casos solen ser bastant elevats i van a parar al despatx i no al consumidor. Un altre aspecte a vegades poc clar són les quantitats lliurades a fons perdut o sense possibilitat de recuperar si es perd la demanda " , apunta Ileana Izverniceanu.

Què hauria de fer el hipotecat abans de fer la seva reclamació?

Abans d'iniciar la reclamació, hauria informar-se dels honoraris de diversos despatxos d'advocats. A més del preu, el client també ha de sentir còmode amb les persones amb les que va treballar i més en un procés tan llarg com aquest.

Des de la OCU ens donen aquestes recomanacions: "El primer que ha de fer el despatx és lliurar un pressupost, una cosa que curiosament" obliden "alguns despatxos i és una obligació legal. En el pressupost o en el full d'encàrrec s'ha d'incloure tots els conceptes pels quals el consumidor pagarà. cal prestar especial atenció a les quantitats lliurades a compte o provisions de fons, si són o no recuperables en funció del resultat del plet. També cal determinar les despeses de procurador en totes les instàncies del procediment. en el full d'encàrrec s'han de detallar les quantitats a percebre pel despatx, en els diferents supòsits. el percentatge de quota litis, els interessos legals de les quantitats a resoldre i especialment els casos de condemna en costes, ja que varia substancialment 1 cas d'un altre. Un altre aspecte molt a tenir en compte és el desistiment, alguns despatxos cobren quantitats molt elevades quan el client per la raó que sigui deci de no continuar amb el judici. En tot cas en OCU sempre recomanem contractar amb un preu tancat per evitar sortir d'un engany ficant-se en un altre ".

Efectivament, és molt important llegir bé i entendre el full d'encàrrec professional. El consumidor hauria de tenir molt clar aspectes tan importants com els següents: si la provisió de fons es descompta dels honoraris finals o no, quina quantitat es recupera en cas de condemna en costes, si hi ha percentatge d'honoraris, saber si s'aplica sobre la quantitat sol·licitada en demanda o la quantitat reconeguda en sentència, etc.