Endesa invertirà en els propers tres anys (2019-2021) a Catalunya un total de 735 milions d’euros bruts per millorar la seva xarxa elèctrica, un 20% més que en l’anterior pla presentat (2018-2020). L’objectiu d’aquesta inversió és desenvolupar, millorar i reforçar la xarxa elèctrica d’alta, mitjana i baixa tensió a totes les comarques on opera la Companyia amb l’objectiu de reforçar i incrementar la qualitat del subministrament elèctric als seus més de 4,3 milions de clients repartits arreu del territori.

Entre les 1.000 actuacions previstes per a aquest trienni (2019-2021), una de les quals es durà a terme a Llançà, es poden identificar tres eixos d’actuació principals. D’una banda, la renovació i millora de la xarxa d’alta, mitjana i baixa tensió que té l’objectiu de fer-la més resilient davant d’eventuals incidències, principalment de factors meteorològics extrems. Aquesta línia de treball es concreta en diverses actuacions.

Un parell d’exemples serien, d’una banda, l’estesa de noves línies que interconnecten unes amb les altres de manera que, en cas que falli una, es pugui garantir el subministrament elèctric als clients per alguna altra. Això és el que es coneix com l’ampliació de l’estructura mallada de la xarxa. La substitució de cable convencional per cable trenat n’és un altre exemple. Aquest fet representa una reducció important de les mides i de l’amplitud física de la línia alhora que la fa més resistent, ja que les tres fases es mantenen unides, però aïllades, evitant contactes no desitjats per culpa del vent o d’altres agressions externes. Aquestes actuacions s’estendran de manera més intensiva a la demarcació de Lleida (per a la qual es destinaran 13,3 MEUR, el que representa un 18% del total de la inversió que està prevista per a aquesta demarcació), així com a la ciutat de Barcelona (on està previst renovar fins a 100 quilòmetres de xarxa soterrada).

En segon lloc, s’intensificarà la inversió per a l’automatització de la xarxa mitjançant la instal·lació de nous sistemes de telecomandament. Es tracta de dispositius d’actuació remota que permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància, des del Centre de Control de la Companyia. Aquesta característica fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d’una eventual incidència, ja que agilitza la localització de l’avaria alhora que permet la maniobra de la xarxa a distància sense desplaçar-hi personal amb l’objectiu d’alimentar els clients per vies alternatives, sempre que això és possible. La instal·lació de nous telecomandaments a la xarxa elèctrica del total de les quatre demarcacions suposarà una inversió de 31 MEUR.

La repotenciació de la xarxa, és a dir, l’augment de la capacitat de distribució en alta tensió, seria el tercer eix principal del pla inversor del proper trienni. Aquesta fita es concretarà amb la instal·lació de 822 MVA addicionals de potència en transformació a subestacions d’alta a alta tensió i d’alta a mitjana tensió, i en l’estesa de noves línies i canvi de conductors a la xarxa ja existent que afectarà a un total de 1.031 quilòmetres de línia (209 quilòmetres en alta tensió, 245 quilòmetres en mitjana tensió, i 577 quilòmetres en baixa tensió).

Aquests grans projectes expliquen que l’esforç inversor d’Endesa per als propers tres anys hagi crescut un 20% respecte al pla presentat l’any passat per al trienni (2018-2020), situant-se en els 245 MEUR de mitjana per any repartits entre les quatre demarcacions. Concretament, si mirem per anys, per a l’any 2019 s’ha incrementat la inversió en un 14% (passant de 209 a 238 MEUR) i per a l’any 2020 en un 32% (passant de 192 a 254,5 MEUR).

Entre els projectes singulars que es duran a terme en el proper trienni a la demarcació de Girona hi ha l'ampliació de la subestació de Llançà 132/25 kV, amb la instal·lació d’un segon transformador.

També es preveu la repotenciació de la línia de 110 kV Juià-Xirgu, amb una inversió de 3,6 MEUR. Aquesta actuació pretén incrementar la capacitat tèrmica d’aquesta línia per a reforçar l’anella de 110 kV de la comarca del Gironès. El traçat que es repotenciarà té una longitud de 13,6 quilòmetres.

Aquest pla d’inversió té l’objectiu de dotar les infraestructures de transport i distribució elèctrica de Catalunya dels darrers avenços i millores tecnològiques per guanyar en seguretat i fiabilitat, i millorar la qualitat i la continuïtat del servei a tots els clients.