El 78% dels directius d'empreses establertes a Catalunya preveu que en aquest exercici del 2018 les seves vendes s'incrementaran i un 14% creu que s'estabilitzaran, segons una de les conclusions de l'informe 'Perspectives Espanya 2018' que elabora la consultora KPMG amb la col·laboració de la CEOE. Tot i que les conclusions de l'estudi s'han realitzat en base a una enquesta realitzada els mesos de novembre i desembre passat, en plena crisi política catalana, el 44% dels directius d'empreses radicades a Catalunya valoren la conjuntura catalana de ''regular'' i un 32% la considera ''positiva''. Només un de cada quatre empresaris, el 24%, creu que la situació política és ''dolenta'' o ''molt dolenta''. De cara a les perspectives d'aquesta conjuntura per aquest any, el 38% creu que tot seguirà igual, el 35% confia que millori i un 27% tem que empitjori.

L'informe anual que ja acumula 14 edicions, i que inclou apartats específics per cada autonomia, s'ha elaborat a través d'una enquesta realitzada a 256 empresaris i directius radicats a Catalunya entre els mesos de novembre i desembre, en plena deslocalització de seu social fora de Catalunya d'unes 3.000 empreses.

Tot i aquesta crisi política, el 53% dels empresaris consultats a Catalunya preveuen que en aquest exercici del 2018 augmentaran les seves inversions, sobretot en l'adquisició de noves eines tecnològiques, i el 38% està convençut que crearà nous llocs de treball.

En el conjunt de l'estat espanyol, el 60% dels empresaris espera incrementar les inversions, set punt percentuals més que Catalunya, i el 45% afirma que augmentarà la seva plantilla laboral, també set punts percentuals més que Catalunya.

En relació amb la situació política a l'estat espanyol, les valoracions són més positives que les recollides per Catalunya. Així, el 60% dels empresaris enquestats qualifica la conjuntura de ''bona'' o ''excel·lent'', 23 punts percentuals més alta que en l'informe de l'any passat, mentre que el 37% la qualifica de ''regular''.

L'enquesta a l'estat espanyol s'ha fet amb un univers de 1.900 presidents, directors generals, propietaris i consellers, directius i caps intermedis d'empreses radicades a l'estat espanyol de 24 sectors d'activitat econòmica diferents.

Els empresaris del País Basc i les Illes Balears són els més optimistes en l'edició de l'informe d'aquest 2018. Així, el 87% dels empresaris de les Balears opina que la situació actual és ''bona'' i en el cas del País Basc aquest percentatge baixa fins el 80%.

En relació amb les perspectives per aquest any, els empresaris del País Basc tornen a destacar com els més optimistes seguit dels de la Comunitat de Madrid i la Rioja.