28 de octubre de 2017
28.10.2017
40 Años
40 Años
Malgrat "la incertesa política"

Les empreses gironines exporten un 9% més que l'any passat a països de fora de la UE

Des de la Cambra de Comerç esperen que la bona dinàmica es mantingui, però reconeixen que "no saben" com afectarà a la confiança dels compradors

28.10.2017 | 20:44
El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé

Les empreses de les comarques de Girona han exportat un 9% més que l'any passat a països de fora de la Unió Europea. Una dada que des de la Cambra de Comerç consideren "molt bona", i que esperen ampliar malgrat "les importants incerteses econòmiques i polítiques" que viu el país. El seu president, Domènec Espadalé, ha encoratjat a l'empresariat gironí a "seguir treballant com fins ara", i lamenta que no s'hagi invertit més en infraestructures per part de l'estat espanyol. "És una reivindicació evident, fa molt temps que ho estem demanant", ha reblat. Espadalé ha presentat aquestes dades en la inauguració de la Fira de Mostres de Girona, on ha coincidit amb l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, que ha demanat "optimisme" als empresaris malgrat reconèixer que poden venir "certs moments d'intranquil·litat".

Les exportacions gironines segueixen a bon ritme. Aquest any les empreses de la demarcació han exportat un 14% més que l'any passat, amb un volum total de facturació de 3,5 MEUR. Dins d'aquestes vendes, destaca l'augment del 9% que hi ha hagut a països de fora de la Unió Europea. En concret són 13.606 certificats d'explotació i visats que s'han tramitat per vendre, a estats amb els que no hi ha un conveni. Una xifra que el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, confia que continuï creixent.

Tot plegat en un clima "d'incertesa política" tal i com ha explicat el mateix Espadalé, que ha reconegut que aquesta exposició de resultats "era una de les més difícils" que havia hagut de fer mai, com a conseqüència de la situació que viu Catalunya. "No sabem com afectarà aquesta incertesa a la confiança dels compradors, que de moment és molt alta", concreta.

Una sensació que Espadalé compartia amb l'alcadessa de Girona, Marta Madrenas, que ha estat l'encarregada d'inaugurar la 56a Fira de Mostres de Girona. Madrenas ha demanat "optimisme" a l'empresariat gironí a qui ha felicitat per la "bona marxa". "Això dona seguretat i no passa perquè sí, si no perquè hi ha compromís", ha destacat.

L'alcaldessa diu que les administracions també s'han de comprometre i estan obligades a "fer un pas endavant" en aquesta situació "d'intranquil·litat" que es pot generar pel moment polític actual.

Millora de les infraestructures

Una de les demandes més habituals de la Cambra de Comerç, i que ha tornat a estar present aquest dissabte, ha estat la necessitat de millorar les infraestructures. En aquest sentit, Espadalé ha reclamat "celeritat" pel que fa el corredor mediterrani, un una obra "clau" per incrementar el volum de negoci de les empreses gironines.

Espadalé considera que el dèficit en l'aspecte ferroviari és "evident" i ha recordat que només s'ha executat un 10% del que s'ha pressupostat. Per tot plegat, ha demanat "un esforç" a les administracions per millorar aquesta situació.

Més espai i més visitants

Unes xifres que Espadalé ha presentat en la 56a edició de la Fira de Mostres de Girona, i que aquest any creix un 8% en superfície d'exposició. Entre els sectors que recuperen presència destaca l'immobiliari (que arran de la crisi, aquests darrers anys era gairebé anecdòtic). El certamen s'estendrà al llarg de 45.000 metres quadrats, que sumen el Palau Firal i part de la Devesa, i tindrà 397 expositors (un 3% més que al 2016). Entre les novetats, la Fira de
Mostres inclourà tallers de diferents facultats i escoles de la UdG i també un espai d'emprenedoria per als més menuts de la casa.

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha subratllat que gairebé nou de cada deu expositors repeteixen, cosa que demostra que el certamen "és una inversió útil per donar a conèixer productes i serveis" i fer-hi negocis. La fira manté les mateixes dates que l'any passat i s'esperen rebre més de 90.000 visitants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema